Sociaal verantwoorde investeringen in Belgie zitten in de lift

De sociaal verantwoorde investeringen zitten in de lift in België. Het belegde kapitaal in sociaal verantwoorde producten (socially responsable investment, SRI) is tussen eind 2003 en 31 maart 2005 gestegen met 75 procent, van 2 miljard euro tot 3,5 miljard euro. De markt evolueert snel, zowel wat betreft het aanbod (een stijging met 8 procent van 70 tot 76 producten) als het marktaandeel, blijkt uit het jaarverslag van het Réseau Financement Alternatif (RFA), een overkoepelende organisatie van non-profitverenigingen, die pleit voor ethiek en solidariteit in de economie.

De sociaal verantwoorde investeringen zitten in de lift in België. Het belegde kapitaal in sociaal verantwoorde producten (socially responsable investment, SRI) is tussen eind 2003 en 31 maart 2005 gestegen met 75 procent, van 2 miljard euro tot 3,5 miljard euro. De markt evolueert snel, zowel wat betreft het aanbod (een stijging met 8 procent van 70 tot 76 producten) als het marktaandeel, blijkt uit het jaarverslag van het Réseau Financement Alternatif (RFA), een overkoepelende organisatie van non-profitverenigingen, die pleit voor ethiek en solidariteit in de economie.
Hoewel het marktaandeel van het belegde kapitaal in SRI nog altijd vrij klein is, is er toch sprake van een continue groei. Op 31 maart van dit jaar overschreed het marktaandeel zelfs de drempel van 2 procent. Toen bedroeg het marktaandeel van de SRI 2,07 procent, terwijl dat eind 2003 nog maar 1,17 procent was. Die vooruitgang is het gevolg van de groeiende interesse van institutionele beleggers voor SRI. Op 31 maart bedroeg het totale belegde kapitaal in SRI van de institutionele beleggers al ruim 1,3 miljard euro.

Share Button