Eerste ethische beleggingsproduct van de Bank van de Post

De Bank van de Post promoot sinds vorige week haar eerste ethische beleggingsproduct POST OPTIMA TARGET 36. Netwerk Vlaanderen is verheugd dat ook deze bank haar klanten een ethisch product wil aanbieden. Het nieuwe fonds wordt gepromoot als een maatschappelijk verantwoorde belegging. Netwerk Vlaanderen heeft echter ernstige vragen bij het duurzaam gehalte van dit product.

Van 13 maart tot en met 14 april kan je intekenen op deze ethische primeur van de Bank van de Post. Het gaat om een individuele levensverzekering in tak 23, met kapitaal bescherming op de vervaldag.

Het beleggingsfonds dat met deze verzekering is verbonden, belegt in een korf van 15 internationale ‘topaandelen’. De Bank van de Post voert via de filialen volop campagne om dit fonds te verkopen.

Morele en sociale waarden ?

Volgens de Bank van de Post zijn de aandelen gekozen met respect voor morele en sociale waarden. Deze bank beweert dat de sectoren wapens, tabak, alcohol en gokspelen zijn uitgesloten. Op zich is dit een lovenswaardige zaak. Netwerk Vlaanderen begrijpt evenwel niet hoe een bedrijf als Total (een van de 15 aandelen) te rijmen valt met morele waarden. Total blijft immers ondanks internationaal protest investeren in de militaire dictatuur in Birma, en weigert gehoor te geven aan de internationale oproep van de democratisch verkozen oppositie tot desinvesteren in Birma.

Share Button