VBDO ziet groei in bewustwording pensioenfondsen rondom duurzaamheid

Bron
VBDO

Het ontwikkelen of aanscherpen van een verantwoord beleggingsbeleid heeft bij veel pensioenfondsen meer prioriteit gekregen. Op het gebied van uitvoering en transparantie moet er echter nog veel gebeuren. Deelnemers hebben nog steeds beperkt inzicht in bedrijven waarin belegd wordt of de duurzaamheidscriteria waar het pensioenfonds mee werkt.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in samenwerking met onderzoeksbureau Profundo en de Consumentenbond heeft uitgevoerd. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een benchmark voor pensioenfondsen die eerdergenoemde partijen ontwikkeld hebben. Deze benchmark meet in hoeverre de pensioenfondsen duurzaam beleid hebben en inspanningen doen met betrekking tot duurzaam beleggen. In eerste instantie zijn 24 pensioenfondsen en 6 pensioenverzekeraars onderzocht.

Het verantwoord beleggingsbeleid van de pensioenaanbieders is beoordeeld op de aspecten inhoud van beleid, uitvoering en verantwoording. Momenteel geven 27 van de 30 onderzochte pensioenaanbieders aan een verantwoord beleggingsbeleid te ontwikkelen of het huidige beleid door te lichten en eventueel aan te scherpen. Met het ontwikkelen van verschillende instrumenten – uitsluitingen, engagement, stembeleid, ESG-integratie en duurzaamheidsfinanciering – om hun beleid in praktijk te brengen zijn veel pensioenaanbieders nu bezig. Rapporteren over duurzaamheid blijft echter een uitdaging in de pensioenwereld. De VBDO constateert al sinds 2004 dat pensioenfondsen achterblijven op het gebied van transparantie.

Giuseppe van der Helm, directeur VBDO zegt hierover: " Het is mooi dat zoveel pensioenfondsen bezig zijn met hun maatschappelijk beleid, maar het blijft me verbazen dat zij zich zo terughoudend opstellen en weinig inzicht geven over hun beleggingsbeleid. Wij begrijpen heel goed dat een verantwoord beleggingsbeleid niet in een stap en een sprong ontwikkeld en draaiende is, maar ook de kleine ontwikkelingen zijn de moeite waard om te melden. Geen nieuws is in dit geval slecht nieuws. Ook zou ik de pensioenfondsen op willen roepen om vooral het gesprek met maatschappelijke organisaties aan te gaan. Daar zit veel kennis over misstanden bij bedrijven en het opzetten van een engagementstrategie. Kennis, die naar mijn mening, op dit moment nog wel eens ontbreekt bij pensioenfondsen zelf."

De resultaten van het onderzoek worden op 7 december gepubliceerd in de Geld Gids van de Consumentenbond.

Share Button