Wapens taboe voor beleggers

Wapenfabrikanten zijn uit de gratie bij de Nederlandse institutionele beleggers. Afgelopen jaar hebben grote partijen als APG, PGGM, ING, SNS Asset Management en Robeco een flinke uitsluitingsronde langs hun beleggingen gedaan waardoor van hun totale vermogen van euro 435 mrd geen cent meer in wapenfabrikanten wordt gestoken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Het niet in wapens belegde vermogen ligt maar liefst 815% hoger dan in 2005. De forse stijging laat zien dat pensioenfondsen en andere institutionele beleggers gevoelig zijn voor de kritiek van hun leden, klanten en de samenleving.

Clusterbommen

Vorig jaar maart ontstond na een uitzending van Zembla commotie. In het tv-programma werd onthuld dat Nederlandse pensioenfondsen belegden in landmijnen en clusterbommen. ‘Voor de grote pensioenfondsen was die documentaire aanleiding om hun uitsluitingsbeleid op met name wapenfabrikanten te versnellen. Voor een aantal kleine fondsen was het een wake-up call’, zegt onderzoeker Ernst van Weperen.

Lees het volledige artikel via de link (alleen voor FD-abonnees)

Share Button