Beleggen en mensenrechten: wees tegelijk diplomaat en aandeelhouder

Hoe om te gaan met kinderarbeid, arbeidsomstandigheden en een dictatoriaal regime in het land waar een dochteronderneming staat. Het zijn voor steeds meer bedrijven onderwerpen die worden besproken aan de directietafel. Ondernemers voelen de interne en externe druk om mensenrechtenthema’s serieus te nemen. Ook aandeelhouders verlangen verantwoord gedrag van ondernemingen en vragen van hen garanties dat zij niet betrokken raken bij mensenrechtenschendingen. Zij spreken bedrijven aan op de gevolgen van hun handelen, op de mensenrechtensituatie van hun werknemers, of de situatie in de lokale gemeenschappen waar zij actief zijn. De dialoog over mensenrechten is niet langer een beleidsterrein van de overheid alleen.

Ondanks de toenemende aandacht voor mensenrechten denken verreweg de meeste bedrijven wereldwijd nog steeds niet na over het effect van hun bedrijfsactiviteiten op de bescherming van mensen en hun rechten. Dat is een gemiste kans voor deze bedrijven zelf en voor hun aandeelhouders. Want ze lopen daarmee het gevaar dat bepaalde bedrijfsrisico’s over het hoofd worden gezien.

Lees het volledige artikel via de link.

Share Button