UM-hoogleraar Rob Bauer in de top tien van invloedrijkste wetenschappers op het gebied van institutioneel beleggen

Rob Bauer, hoogleraar Institutional Investors aan de Universiteit Maastricht, is door het internationale beleggerstijdschrift aiCIO Magazine uitgeroepen tot een van de tien invloedrijkste wetenschappers op het gebied van institutioneel beleggen. Het blad publiceerde onlangs de lijst Professors 2013 met de wereldwijde top van academici die belangrijke bijdragen hebben geleverd in het bijstaan van pensioen- en beleggingsfondsen.

Bauer bevindt zich in goed gezelschap tussen collega’s van business schools in Oxford, Cambridge, New York, Londen en Boston. Hij wordt door aiCIO Magazine, net als de rest van de academici op de lijst, geprezen om het belang dat hij hecht aan het praktische nut van zijn academische expertise.

Bauer in het tijdschrift: “Ik vind het belangrijk om het onderzoek dat ik doe direct naar de praktijk te vertalen.” Bauer is initiatiefnemer en directeur van het onderzoeksinstituut ECCE (European Centre for Corporate Engagement) van Maastricht University School of Business and Economics. Ook is hij directeur van het International Center for Pension Management aan de Universiteit van Toronto. “Ik wil vermogensbeheerders laten zien welke macht en verantwoordelijkheden ze hebben, maar niet gebruiken. Het gaat niet alleen om het beheren van geld, maar ook om verbindingen te leggen met organisaties waar dat zinvol is. Ik zou graag willen dat pensioenfondsen op een goede manier bestuurd worden en volledig opereren in het ware belang van hun deelnemers. Dat zou mijn erfenis moeten zijn”, aldus Bauer.

In zijn UM-leerstoel houdt Bauer zich bezig met onderzoek naar de producten die institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen) aanbieden en de rendementen en risico’s die ermee gepaard gaan. “Pensioenfondsen staan reeds enkele jaren volop in de belangstelling, mede door meer aandacht van het publiek en de overheid. Vanuit de praktijk van institutionele beleggers is er grote vraag naar academisch onderzoek op het gebied van institutioneel vermogensbeheer.”

Share Button