Groene organisaties banken grijs

Veruit de meeste natuur- en milieu-organisaties zijn in hun geldzaken minder groen dan je zou verwachten. Dat is de uitkomst van onderzoek van het VARA programma Vroege Vogels.

Geen enkele van de twintig grootste groene clubs heeft al zijn bankzaken bij een duurzame bank ondergebracht. Hoewel veel organisaties grote bezwaren hebben tegen het handelen van de grote banken (ING, Rabo en ABNAmro) maken ze er massaal gebruik van.

Overstappen
Vaak wordt het excuus gebruikt dat “alleen de grootbanken de grote hoeveelheid acceptgiro’s kunnen verwerken”. Dat wás ooit het geval, maar die smoes werd in de uitzending ontkracht. Er zijn enkele groene organisaties die nu het goede voorbeeld geven: Wakker Dier, de Partij voor de Dieren, ECEAT, Varkens In Nood, Goede Waar, Bionext en GroenLinks krijgen tegenwoordig hun donaties binnen op een rekening van één van de twee echt duurzame banken, de Triodosbank.
Navraag bij andere clubs leert dat er een paar nu willen overstappen. Vogelbescherming en Greenpeace doen er onderzoek naar. WISE en Social Trade Organisation STRO beloven aan Vroege Vogels dat ze op korte termijn hun bankzaken geheel bij een duurzame bank onderbrengen. “Zodra de stapel acceptgiro’s die we nog van die grootbank hebben op is, want papier vernietigen zou ook fout zijn.”

Bankwijzer
Vijf jaar na de start van de Eerlijke Bankwijzer is het voor particulieren steeds duidelijker geworden welke banken het beste aansluiten bij hun idealen. Dat geldt ook voor de organisaties in de wereld van milieu, natuur en dierenwelzijn. In de praktijk handelen zij anders. Vroege Vogels doet een oproep om woorden om te zetten in daden. In goed Nederlands: “Put Your Money Where Your Mouth Is Companies – wordt PYMWYMIC!”

Share Button