Eerste fonds dat investeert in voeding & gezondheid en schone bio-based technologieën

Menzis, Rabobank, Wageningen UR, TU Delft en het Wereld Natuur Fonds hebben een nieuw investeringsfonds opgericht: SHIFT Invest. Het fonds investeert in ambitieuze Nederlandse ondernemingen met innovatieve technologieën of oplossingen binnen de thema’s: agro, voeding & gezondheid, schone en bio-based technologieën. SHIFT Invest heeft als doelstelling om, naast een financieel rendement, impact te creëren op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

HIFT staat voor “Sustainability and Health Impact through Food & agri Transitions”. SHIFT Invest is het vervolgfonds van het Dutch Greentech Fund. Met de toetreding van nieuwe investeerder Menzis wordt een verbreding van het investeringsdomein naar voeding en gezondheid ingezet.

SHIFT Invest speelt in op de toenemende aandacht voor nieuwe voedingsconcepten als gevolg van toenemende onder- en overvoeding in ontwikkelde economieën. Daarnaast richt het fonds zich op de noodzakelijke, duurzame vernieuwingen in de traditionele agro-food keten en in de chemie door (gedeeltelijke) transitie naar bio-based grondstoffen.

Innovatie, coöperatie en cross-overs tussen sectoren vormen de basis van nieuwe duurzame ketens en versterking van de leefkracht van de bevolking. Nederland heeft met haar sterke kennisbasis en toonaangevende agro-, food- en chemische industrie de potentie om toonaangevende innovaties voort te brengen.

Het investeringsteam van SHIFT Invest en haar aandeelhouders werken samen actief met ambitieuze ondernemers aan innovaties en baanbrekende technologieën. Het fonds biedt een combinatie van risico kapitaal, relevante netwerken en kennis om de door hen bewezen innovatie versneld naar de markt te brengen.

SHIFT Invest participeert tot enkele miljoenen euro’s in ruil voor een minderheidsbelang. Ook worden in de eerste paar jaar converteerbare leningen tot € 250.000 verstrekt aan veelbelovende early stage bedrijven. Naast gebruikelijke investeringscriteria, zoals de kwaliteit van het management en een gedegen business plan, hanteert het fonds impact doelstellingen op gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Share Button