Social Impact Ventures ontvangt €19 miljoen van European Investment Fund en informele investeerders

Het toonaangevende European Investment Fund (EIF, via haar Social Impact Accelerator programma) en een aantal informele investeerders kondigen vandaag aan €19 miljoen te investeren in Social Impact Ventures (Social IV). Daarmee heeft dit Nederlandse investeringsfonds nu €30 miljoen onder beheer, dat wordt aangewend als groeikapitaal voor sociale ondernemingen met een financieel gezond bedrijfsmodel en een positieve en meetbare impact op mens en natuur.

Sinds haar oprichting in 2014 investeerde Social IV onder andere in Taxi Electric – een 100% elektrische taxiservice waar overwegend herintredende 50-plussers werken – en in Afval Loont, een innovatief inzamelconcept waarbij consumenten voor elke kilogram ingeleverd gescheiden huishoudelijk afval direct worden betaald. Beide ondernemingen laten sindsdien een sterke groei zien.

Investeren en actief ondersteunen

Social IV investeert niet alleen, maar biedt ondernemingen waarin zij participeert ook actieve ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van HR, finance, sales en marketing. Daarbij wordt regelmatig samengewerkt met high-end consultancyfirma’s als McKinsey en PwC. Pierluigi Gilibert, CEO van het European Investment Fund: “Wij leveren met veel genoegen een bijdrage aan dit eerste onafhankelijke social impact fund in Nederland. Met haar eerdere investeringen heeft het multidisciplinaire team van professionals laten zien op strategisch en operationeel niveau te begrijpen hoe zij kansrijke ondernemingen met een sociaal-maatschappelijke doelstelling verantwoord helpt groeien.”

Maatschappelijk rendement

Helmer Schukken, partner bij Social IV: “Het European Investment Fund was tot heden niet actief in social impact in Nederland, maar investeert al geruime tijd in koplopers in andere landen. Wij zijn het eerste en enige Nederlandse social impact fund waarin EIF investeert en dat is natuurlijk iets om trots op te zijn. Door deze samenwerking en de investering van een aantal informele investeerders hebben wij nu €30 miljoen onder beheer. Wij delen met het EIF en de informele investeerders in ons fonds een gezamenlijke visie op wat er nodig is om Nederlandse bedrijven met een bewezen succesvol concept optimaal te laten renderen, zowel maatschappelijk als financieel.” Social IV is ingericht als een coöperatie, waarmee investeerders in het fonds tevens lid zijn. Het fund gaat tot juli 2016 door met het aantrekken van kapitaal en kan zich daarna volledig richten op investeren in nieuwe en bestaande deelnemingen.

Over Social Impact Ventures

Het nieuwe Nederlandse investeringsfonds Social Impact Ventures, mede-opgericht door Willemijn Verloop (oprichter Social Enterprise NL en van War Child) en Machtelt Groothuis (eerder werkzaam bij McKinsey, 3i en Alpinvest), investeert specifiek in bedrijven met maatschappelijke impact. Sociale ondernemingen die – naast een financieel gezond bedrijfsmodel – een positieve en meetbare impact hebben op mens en natuur. “We investeren groeikapitaal in ondernemers die hebben bewezen dat hun concept werkt, dat ze klanten hebben, omzet draaien en bij wie het break-even-punt in zicht is”, aldus partner Warner Philips. Naast geld biedt Social IV ook ondersteuning bij zaken als supply chain, HR, legal, governance, impact optimalisatie, marketing en sales om de deelnemingen verder te professionaliseren en te helpen groeien. Het fonds heeft de ambitie circa 15 deelnemingen te helpen in hun groei. Het fonds is daarmee het eerste onafhankelijke social venture fund van haar soort in Nederland.

www.socialimpactventures.nl

Over European Investment Fund

Het European Investment Fund (EIF) is onderdeel van de European Investment Bank Group. Het investeringsfonds biedt Europese startups en MKB-ondernemingen toegang tot venture capital, groeikapitaal, financiële garanties en microfinanciering. Daarmee wil het onder meer een bijdrage leveren aan innovatie en werkgelegenheid. Aandeelhouders van EIF zijn de Europese Investeringsbank (EIB), de Europese Unie (vertegenwoordigd door de Europese Commissie) en verschillende publieke en private banken en financiële instellingen.
www.eif.org

About the Social Impact Accelerator

De Social Impact Accelerator (SIA) is de eerste pan-Europese publiek-private samenwerking ten behoeve van de ondersteuning van social enterprises. SIA opereert sinds mei 2013 in samenwerking met private investeerders en richt zich op de toenemende financieringsbehoefte van social enterprises. Dit segment van de commerciële sector wordt telkens belangrijker in de bevordering van sociale cohesie, het voorzien van nieuwe banen voor kwetsbare doelgroepen en een duurzame bijdrage aan economische groei.

SIA is de eerste stap in de strategie van de EIB Group (European Investment Bank en EIF) om het investeren in social enterprises van de grond te krijgen en past in het bredere EU beleid om een blijvende markt te realiseren voor de financiering van sociaal ondernemerschap in Europa.

Share Button