Obvion wereldwijd eerste in groene hypothekenobligatie

Bron
Obvion

Vorige week gaf Obvion – als eerste in de wereld – een groene hypothekenobligatie uit. Duurzaamheid is een belangrijke pijler van de bedrijfsstrategie van Obvion.

Wij vinden namelijk dat je niet alleen nú lekker moet kunnen wonen maar ook in de toekomst. ‘Groene’ funding draagt daar aan bij. Onze collega’s Max Bronzwaer, Directeur & Treasurer, en Rachelle Rijk, Hoofd Funding & Balance Sheet Management, vertellen graag wat meer over de wereld van funding en hypothekenobligaties van Obvion. ‘Dit type obligatietransactie, ook wel securitisatie genoemd, gebruikt Obvion al 14 jaar als financieringsbron (“fundingbron”) om voor een groot deel de door ons verstrekte hypotheken mee te financieren’, legt Max Bronzwaer uit. ‘In dit speciale geval ging het om een transactie van € 500 miljoen om hypotheken op energiezuinige huizen te financieren.

Obvion heeft sinds 2003 al 33 ‘gewone’ securitisatietransacties gedaan voor ruim € 40 miljard. Deze securitisaties kun je trouwens absoluut niet vergelijken met de transacties die in Amerika in 2007 leidden tot de financiële crisis’.

ENERGIEZUINIGE HUIZEN SNELLER VERKOCHT

Groene obligaties als financieringsbron in de autobranche of voor “gewone” bankfinanciering werden al veel langer uitgegeven. Nog niet eerder werden groene obligaties uitgegeven die zijn gekoppeld aan hypotheken. Wat maakte deze transactie nu zo groen? ‘De portefeuille die we aanboden bestond voor 95% uit huizen met energielabel A of B’, gaat Max verder. ‘Dat zijn dus zeer energiezuinige woningen. De andere 5% van de portefeuille bestond uit onderpanden met een energielabel C waarbij deze huizen kwamen van bijvoorbeeld een F-label. Met name die 5% is interessant omdat het daarbij gaat om huizen die actief energiezuiniger zijn gemaakt. Daar valt nog een wereld te winnen. Wij denken momenteel na over een duurzaamheidspropositie en wat we op dit gebied voor klanten zouden kunnen betekenen. Misschien moeten we wel een pakket aanbieden voor klanten met daarin: hoe kom je van F naar C met jouw huis? En dat je daar dan bij ons het benodigde geld voor kunt lenen. Wij zorgen dan voor een leverancier die naar je toe komt en regelt dat alles op energielevel C komt. Maar dit zit echt pas in de ideeënfase’ aldus Max. Eerste onderzoeken van o.a. de Universiteit van Tilburg laten zien dat huizen met een energielabel A of B sneller verkocht worden en gemiddeld een hogere prijs kennen dan vergelijkbare huizen met een energielabel C of lager. Dat is natuurlijk interessant voor woningeigenaren. En iedereen krijgt toch vroeg of laat met het energielabel te maken.

HOE WIL JIJ WONEN? OBVION.NL ZEKER NIET DE LAATSTE GROENE TRANSACTIE

Rachelle Rijk vult aan: ‘De belangstelling voor onze groene hypothekenobligaties was overweldigend. Na afloop van onze 6-daagse Paneuropese roadshow was er heel veel vraag naar deze groene obligaties. Voor zo’n € 1,2 miljard. Wij hebben deze transactie met hypotheken op energiezuinige huizen met een waarde van € 500 miljoen dan ook volledig aan groene beleggers kunnen toewijzen. Als je kijkt naar de grote belangstelling van groene beleggers kunnen we concluderen dat dit zeker niet onze enige en laatste groene securitisatietransactie is geweest. Voor ons is dit ook een duidelijke bevestiging van de kracht en goede naam van ons fundingprogramma STORM, gebaseerd op ons langjarig beleid van verantwoorde hypotheekverstrekking”. Dat er zoveel aandacht was voor deze groene obligaties zegt natuurlijk ook iets over de tijd en de wereld waarin we leven. Onze ervaring is dat klanten en consumenten erom vragen. Tegenwoordig wil je toch weten waar jouw bank zijn financiering vandaan haalt en of dat wel op een goede manier gebeurt. Kijk naar ASN bank. Klanten verlangen dit inmiddels ook van hun pensioenfonds en verzekeraar. Ook hypotheekverstrekkers zullen deze vragen meer en meer krijgen. Voor Obvion was dit in ieder geval niet de laatste groene transactie. Ook in ons aanbod van producten en diensten willen wij hier verder in groeien. Duurzaam bouwen en duurzaam financieren horen wat Obvion betreft bij elkaar.

Share Button