BNP Paribas lanceert ESG gids voor pensioenfondsen

BNP Paribas heeft de gids “ESG: Leidraad voor Nederlandse Pensioenfondsen: een plicht en een kans” gepubliceerd. De gids biedt een stappenplan aan pensioenfondsen die ESG in hun beleggingsbeleid willen integreren. Deze leidraad biedt pensioenfondsen handige tips en richtlijnen over hoe ze ESG-scores kunnen toekennen aan hun beleggingen en hoe ze inzicht kunnen krijgen in het ESG risicoprofiel van hun beleggingsportefeuille.

Naast de samenwerking met Sustainalytics heeft BNP Paribas voor de leidraad waardevolle bijdragen ontvangen van De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), De Nederlandsche Bank en Eumedion, het Nederlandse forum dat de belangen behartigt van de bij haar aangesloten institutionele beleggers op het gebied van corporate governance en duurzaamheid.

Jan Albert Koopman, business development manager bij BNP Paribas Securities Services: “Er is steeds meer bewijs dat de integratie van risicofactoren op het vlak van ESG en duurzaamheid in het beleggingsproces een positieve invloed heeft op lange termijn rendementen. Bovendien ligt er steeds meer druk bij institutionele beleggers om duurzaam te beleggen en vermogen op een positieve wijze te alloceren.

Het doel van de gids is om de pensioenfondsen te ondersteunen om ESG beleid te ontwikkelen en te integreren. Dit is een relevante stap voor pensioenfondsen en hun deelnemers.

Alexander Rengers, Executive Director, Advisory Services bij Sustainalytics voegt toe: “Pensioenfondsen zoeken steeds vaker tools waarmee ze ESG factoren naadloos kunnen integreren in hun belegginsprocessen”. “We zijn trots dat we met BNP Paribas hebben mogen meewerken aan de ontwikkeling van deze gids en we zijn er van overtuigd dat beleggers die hun duurzame beleggingsstrategie verder vorm willen geven veel baat zullen hebben bij de informatie in de leidraad.”

De gids ondersteunt de samenwerking van BNP Paribas met nieuwe en bestaande klanten rondom duurzaam beleggen. Vorig jaar heeft BNP Paribas Securities Services ESG Risk Analytics gelanceerd; een tool die het voor institutionele beleggers mogelijk maakt om te zien hoe hun beleggingsportefeuille bloot wordt gesteld aan risico’s die te maken hebben met de verschillende ESG factoren.

In 2016 heeft BNP Paribas ook de United Nations Principles for Responsible Investing getekend en heeft BNP Paribas Corporate & Institutional Banking haar intentie aangekondigd om per 2017 toonaangevend te zijn op het vlak van verduurzaming van de kapitaalmarkt.

De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met Sustainalytics, een ESG research en advies specialist.

Download de gids hier. (pdf, engelstalig)

Share Button