Triodos Beleggingsfondsen groeien met 5% in 2016

Bouwend op de aanhoudende vraag naar duurzame beleggingsmogelijkheden zijn de Triodos beleggingsfondsen in 2016 verder gegroeid. Het totaal aan vermogen is met 5% toegenomen tot EUR 3,3 miljard. Het groeipercentage werd met 4% gedrukt doordat het Britse Triodos Renewables plc sinds maart 2016 als zelfstandig bedrijf, los van Triodos Bank, door het leven gaat en sindsdien niet langer door Triodos Investment Management wordt gemanaged.

Marilou van Golstein Brouwers, bestuursvoorzitter van Triodos Investment Management: “Recente ontwikkelingen, voornamelijk in de politiek, hebben een onmiskenbare tweedeling in onze samenleving bloot gelegd. Dit is een duidelijke wake-up call voor ons allemaal. Tegelijkertijd hebben 195 landen de UN Sustainable Development Goals en het klimaatakkoord van Parijs omarmd en daarmee voor de komende 15 jaar een blauwdruk voor duurzame ontwikkeling vastgelegd. Investeerders spelen een fundamentele rol in het realiseren van de gestelde doelen, die nu meer dan ooit urgent zijn en vragen om een andere manier van investeren. Gelukkig wordt dit reeds onderkend door een toenemend aantal investeerders. De komende jaren zullen echter cruciaal zijn, waarbij we allen onze verantwoordelijkheid moeten nemen en de uitdaging aangaan. Als investeerders kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om te investeren op een manier die een negatieve impact heeft op onze planeet en onze samenleving.”

Triodos Fair Share Fund en Triodos Microfinance Fund realiseerden beiden een duidelijke groei van 10,4% en 17,1% naar respectievelijk EUR 328,6 miljoen en EUR 357,1 miljoen. Triodos Organic Growth Fund realiseerde gedurende het jaar een sterke groei van het beheerd vermogen van 24,7% naar EUR 40,6 miljoen en Triodos Renewables Europe Fund wist in 2016 een groei van 14,4% tot EUR 73,9 miljoen te realiseren. De Triodos SRI Funds (Triodos SICAV l), die beleggen in beursgenoteerde ondernemingen, kenden een lichte groei van 4,1% naar EUR 1.347 miljoen.

Het beheerd vermogen van Triodos Groenfonds groeide significant met 14,3% naar EUR 773,2 miljoen. Triodos Cultuurfonds kende een fractionele daling van het beheerd vermogen met 0,7% naar EUR 97,0 miljoen, evenals Triodos Vastgoedfonds dat een geringe daling van 2,5% naar EUR 66,6 miljoen noteerde.

Triodos Multi Impact Fund, het Triodos ‘fund-of-funds’ beleggingsfonds dat in december 2015 is gelanceerd, heeft het beheerd vermogen sinds oprichting meer dan verdubbeld naar EUR 39,0 miljoen per einde 2016. Het fonds biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om te investeren in een mix van Triodos beleggingsfondsen en impact bonds en speelt daarmee in op de aanhoudende vraag naar toegankelijke, schaalbare en dagelijks verhandelbare beleggingsproducten met positieve impact.

De Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering in opkomende markten, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid.

Lees verder

Share Button