Duurzaam beleggen belangrijk voor 1 op de 2 Belgische beleggers

Bron
KBC

Om beter te begrijpen hoe de Belg tegen beleggen aankijkt, voerden Bolero, CBC, KBC Brussels en KBC een uitgebreid marktonderzoek. Daaruit bleek dat niet minder dan 31% van de Belgen vandaag al belegt in fondsen, obligaties, aandelen of andere financiële producten; 7% overweegt het op korte termijn, terwijl 62% van de Belgen absoluut niet overweegt te beleggen. Bijna 1 op de 2 Belgische beleggers hecht belang aan duurzaam beleggen. 48% van de Belgische beleggers kiest zelfs exclusief voor aandelen of obligaties van bedrijven of landen die duurzaam ondernemen.

De meerderheid van de beleggers verwacht advies

Bijna één op de drie Belgische beleggers beheert zelf zijn beleggingen online; terwijl ongeveer de helft verkiest gepersonaliseerd advies te krijgen van een expert bij de bank, maar dan zelf de beleggingsbeslissing wil nemen. 1 op de 3 Belgische beleggers besteedt dan weer liever zijn/haar beleggingen volledig uit aan experts.

Terwijl bijna één op de twee Vlamingen verkiest om voor het merendeel van zijn/haar beleggingen samen met een adviseur te overleggen, kiest één op de twee Brusselse beleggers ervoor om het heft zelf in handen te nemen. Ook in Wallonië geeft 37,5% van de beleggers er de voorkeur aan zelf hun eigen ratio en gevoel te volgen als het op beleggen aankomt. De studie toont ook aan dat ongeveer één belegger op 10 verschillende vormen van beleggen combineert: met een stuk van hun beleggingen willen ze zelf aan de slag gaan, terwijl ze voor de rest vertrouwen op een expert of adviseur.

De Belg is een voorzichtig belegger

Niet minder dan 70% van de Belgen verkiest stabiliteit en een beperkt risico boven een potentieel hoger rendement. Vooral jongere Belgische beleggers (57,8% van hen) hebben het er iets moeilijker mee als de waarde van hun beleggingen sterk zou dalen. Ook Waalse beleggers (47%) zijn iets risicoaverser dan Vlaamse beleggers (35,9%). Beleg-het-zelvers zijn niet verwonderlijk diegene met het meeste risicoappetijt. Ze investeren dan ook beduidend meer in aandelen (66,9%) dan beleggers die hun portefeuille samen met een adviseur beheren (43%) of helemaal uitbesteden (28,2%).

Duurzaam beleggen belangrijk voor 1 op de 2 beleggers

48% van de Belgische beleggers wil enkel beleggen in aandelen of obligaties van bedrijven of landen die duurzaam ondernemen. Vooral beleggers die hun beleggingen overlaten aan een expert, vinden het aspect duurzaamheid belangrijk in hun portefeuille. Dat is iets minder het geval bij de zelf-beleggers die vooral een keuze maken uit de waaier van beleggingsproducten op basis van de potentiële opbrengst of de soliditeit van het bedrijf.

Share Button