Teslin legt meer focus op ESG

Teslin Participaties, het nieuwe aandelenfonds van Teslin Capital Management, heeft het afgelopen jaar een vliegende start gemaakt. In het nieuwe fonds, dat in juli 2017 is opgericht, zijn de portefeuilles ondergebracht van de aandelenfondsen Darlin en Todlin, bestaande uit kleine beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. Daarmee is over heel 2017 genomen een rendement gerealiseerd van 41,3%, inclusief uitgekeerd dividend. Teslin Participaties verwacht in 2018 meer fusie- en overnameactiviteit bij de bedrijven in zijn portefeuille.

Teslin Participaties had de wind in de rug van het positieve beurssentiment van 2017, maar de rendementen zijn ook het gevolg van de uitstekende positionering van de bedrijven in portefeuille. “Met name chipmachinebouwer BESI was een uitschieter, met een koersstijging van 126%”, licht fondsbeheerder Jan-Jaap Bongers toe. “BESI speelt met haar productportfolio heel goed in op de toenemende vraag naar geavanceerde chips, die ontstaat doordat er steeds meer smart toepassingen komen waar deze chips voor nodig zijn.”

ONTWIKKELINGEN IN DE TECHNOLOGIESECTOR

Ook andere technologische bedrijven in de portefeuille van Teslin Participaties profiteerden van de snelle ontwikkelingen in de sector, zoals TKH, Kendrion, Nedap en Neways. ICT-dienstverlener Ordina bleef achter, “maar de aandelenkoers was een jaar eerder al vrijwel verdubbeld”, zegt Bongers. “We worden positiever over Ordina, vanwege de meer doelgerichte positionering die het bedrijf nastreeft.”

Een andere achterblijver in de portefeuille was Beter Bed. “Het bedrijf gaat door een transitie, en de markt in hun belangrijkste afzetmarkt Duitsland heeft niet meegezeten”, vertelt Bongers. “We hopen dat op korte termijn een sterke kandidaat gevonden wordt om de CEO positie in te vullen, zodat gezamenlijk met het huidige team het bedrijf de lijn naar boven weer weet te vinden. Voor Beter Bed wordt 2018 in dat opzicht een zeer belangrijk jaar.”

STERKE RENDEMENTEN VOOR MIDLIN EN GERLIN

De andere aandelenfondsen van Teslin hebben ook sterke rendementen gerealiseerd in 2017. Gerlin, dat in Duitse smallcaps investeert, sloot het kalenderjaar af met een rendement van 35,6%. Midlin, dat Duitse, Belgische en Nederlandse bedrijven in portefeuille heeft, realiseerde een rendement van 25,8%, en passeerde in de mijlpaal van een beheerd vermogen van € 100 miljoen. Beide fondsen profiteerden eveneens sterk van de ontwikkelingen in de technologiesector.

VOORUITBLIK OP 2018: MEER OVERNAMES

“We hebben veel vertrouwen in de kwaliteit van de bedrijven in onze portefeuilles”, zegt Bongers. “Op basis van onze eigen analyses geven wij inhoud aan ons ondernemend aandeelhouderschap. We voorzien voor volgend jaar bij sommige bedrijven wat meer fusie- en overnameactiviteit.” De verwachting is verder dat de positieve ontwikkelingen in de technologiesector blijven doorzetten. “De grote uitdaging voor deze sector wordt de krapte op de arbeidsmarkt.”

MEER FOCUS OP ESG

Ook in 2018 blijft Teslin scherp op de strategische positionering van de bedrijven in portefeuille, de kwaliteit en samenstelling van het bestuur en de kapitaalallocatie. “Daarnaast zullen we ons in toenemende mate focussen op de E en de S in ESG”, vertelt Bongers. “Dat is voor ons als langetermijninvesteerders van groot belang, want we geloven dat een bedrijf alleen op lange termijn waarde kan creëren als met de belangen van alle stakeholders rekening wordt gehouden.”

 

Share Button