Duurzaam beleggen bij jongeren mag niet ten koste gaan van rendement

Bron
Metro

Twintig procent van de jongvolwassenen tussen de 25 en 34 jaar is van plan om binnenkort te beginnen met beleggen. Dat blijkt uit de representatief onderzoek van Metro dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder 1045 Nederlanders. Van de jongeren geeft 30% aan duurzaam te willen beleggen. Duurzaam beleggen mag echter niet te koste gaan van het rendement geeft een meerderheid van de jongeren te kennen.

Duurzaam beleggen niet ten koste van rendement

In het Metro-onderzoek werd de de respondenten ook een vraag voorgelegd over duurzaam beleggen. Dat is een vorm van beleggen waarin niet alleen het te behalen financiële rendement telt, maar ook de gevolgen voor mens en milieu meegewogen worden. Op de stelling ‘Als ik beleg, wil ik ook investeren in een betere wereld’ gaf 30 procent aan het daarmee eens te zijn. Echter zei een overgrote meerderheid aan het prima te vinden om duurzaam te beleggen, maar dat dat niet ten koste mag gaan van het rendement.

In het artikel in Metro komt beleggersauteur Patrick Beijersbergen aan het woord. Hij doet enkele nogal ongenuanceerde uitspraken over duurzaam beleggen:

,,Het is inderdaad niet de meest populaire beleggingscategorie. Veel duurzaamheidsbeleggingen geven namelijk een lager rendement dan een niet duurzaamheidsbelegging, en veel mensen kiezen daar toch niet voor. Ieder moet het voor zich weten, maar het is toch een vorm van subsidie. Als ik duurzaam wil zijn dan investeer ik wel in zonnepanelen op mijn eigen dak.”

Noot: Patrick Beijersbergen is door de redactie van Portaal Duurzaam Financieel om een reactie gevraagd. Hij blijkt het in bovenstaande uitspraken over ‘groen beleggen’ te hebben waarvoor een fiscale vrijstelling geldt. Dus totaal anders dan ‘duurzaam beleggen’….

Lees het volledige artikel

Share Button