BNP Paribas Fortis verleende INTERPARKING eerste groene kredietfaciliteit in België

Interparking sloot onlangs zijn eerste groene kredietfaciliteit af (Green Revolving Credit Facility) bij BNP Paribas Fortis. De prestaties die de kredietnemer tegen 2020 op duurzaamheidsgebied levert, zijn bepalend voor de kredietvoorwaarden. Het is het eerste krediet van dat type dat in België wordt aangegaan. Interparking zal dat krediet van 80 miljoen euro – een uitbreiding van het krediet dat het in 2014 had verkregen – gebruiken voor de algemene behoeften van het bedrijf.

De laatste jaren bleef het in aanmerking nemen van uitdagingen op het gebied van milieu en maatschappij terrein winnen in financiële kringen. Groene kredieten veroverden een speciale plaats in het gamma van financieringstools dat BNP Paribas Fortis aanbiedt.

Het is net in het kader van de verlenging van een kredietlijn dat de Belgische groep Interparking en BNP Paribas Fortis het eens zijn geworden om een kredietfaciliteit van 80 miljoen euro te koppelen aan het bereiken van bepaalde doelstellingen en prestaties op duurzaamheidsgebied.   Zo stelt de bank de transactiemarge van het krediet eventueel naar beneden bij naargelang Interparking bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen behaalt, zoals een verkleining van de CO2-afdruk per medewerker of een lager energieverbruik van zijn parkeergarages.

De korting die BNP Paribas Fortis toestaat op zijn marge hangt af van een externe beoordeling, namelijk van een rapport van CO2logic, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de berekening, vermindering en compensatie van de CO2-uitstoot. Bovendien kan de bank de korting alleen toestaan voor zover Interparking een ‘CO2 Neutral’-certificaat behoudt in de verschillende landen waar de groep actief is.

Het gaat om de eerste groene kredietfaciliteit in België en de eerste in de parkingsector.

“Interparking gaat op tal van manieren de uitdagingen aan waarmee het te maken krijgt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, benadrukt Roland Cracco, CEO van Interparking. “We zijn van mening dat een positieve impact op de maatschappij en het milieu integraal deel uitmaakt van onze missie. Daarom brengt de inclusie van een  duurzaamheidsmechanisme, in samenwerking met BNP Paribas Fortis, onze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling op één lijn met de mogelijkheid om betere financieringsvoorwaarden te bereiken. Dat betekent een nieuwe mijlpaal op de Belgische en de Europese markt in het kader van de nieuwe trend inzake groene of duurzame financiering.”

“Dit soort kredietfaciliteiten zal de transitie naar een CO2-arme maatschappij stimuleren en tegelijk de competitiviteit vergroten van bedrijven die zich fors inzetten voor het klimaat”, benadrukt Antoine Geerinckx, medeoprichter en CEO van CO2logic.“Een bank als BNP Paribas Fortis heeft een belangrijke rol te spelen en het doet me plezier om dit initiatief te zien en eraan mee te werken.”

BNP Paribas Fortis,een leider in duurzame financiering 

De strijd tegen de klimaatverandering en de transitie naar een CO2-arme economie vormen een grote uitdaging voor de samenleving, waarin de financiële instellingen een belangrijke rol spelen. Sommige Europese financiële instellingen doen al hun best om maatschappelijke en milieuoverwegingen op te nemen in hun strategieën en hun businessmodellen. BNP Paribas Fortis is al een model op dat vlak.

“Als marktleider is BNP Paribas Fortis een katalysator van de economie en speelt het een sleutelrol in de transitie naar meer duurzaamheid”, preciseert Didier Beauvois,Head of Corporate Banking en lid van het directiecomité van BNP Paribas Fortis. “We kunnen onze klanten advies van hoog niveau verlenen over duurzame financieringsoplossingen , zowel qua green bonds (groene obligaties), sustainable loans (duurzame leningen) als green revolving credit facilities (groene kredietfaciliteiten), en zo duurzame finance faciliteren en ondersteunen.” 

Share Button