Forse toename duurzame energieprojecten in Crowdfunding Top 100 2018

De Breed & Partners heeft de Nederlandse Crowdfunding Top 100 gepubliceerd. In deze lijst staan de meest succesvolle crowdfundingprojecten van het afgelopen jaar. Op nummer 1 staat Bruinisse Vastgoed, dat via ZIB Crowdfunding € 13,8 miljoen heeft opgehaald. Er is een forse toename van het aantal duurzame energieprojecten in de top 100.

De projecten in de Top 100 hebben dit jaar ruim € 111 miljoen opgehaald. Dat is een stijging van 82% ten opzichte van 2017. Toen waren de crowdfundingprojecten samen goed voor ruim € 61 miljoen.

De recente crowdfundingsronde voor Fairphone door Oneplanetcrowd is op plaats 6 in de top 10 gekomen.

De top 10 ziet er als volgt uit (bedragen: in 2018 / doelbedrag)

Infographic:

(klik om te vergroten)

Veel geld voor duurzame energie en vastgoed

De Crowdfunding Top 100 is gebaseerd op data van Fundwijzer. “Opvallend aan de lijst is de stijging van het aantal crowdfundingprojecten dat gericht is op financiering van duurzame energie en vastgoed. Dit verklaart ook direct de forse toename van het totaal opgehaalde bedrag in de Top 100”, aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. “Dit type projecten heeft doorgaans namelijk een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de Top 100 te vinden waren.”

Prominente rol voor innovatie

Mark Lipsius van DB&P stelt iedere week de Crowdfunding Top 40 samen en ziet daarom veel mooie crowdfundingprojecten voorbijkomen. “Naast vastgoed en duurzaamheid speelt ook innovatie een prominente rol in het huidige crowdfundinglandschap. Neem bijvoorbeeld projecten als de smartphoneproducent Fairphone en modemerk Labfresh, deze producten zijn niet alleen duurzaam maar ook ontzettend innovatief!” aldus Mark.

Feiten en cijfers

· De meest voorkomende platforms in de Top 100 zijn Collin Crowdfund (28 projecten) en DuurzaamInvesteren (23 projecten).

· De projecten van Collin Crowdfund in de Top 100 zijn samen goed voor ruim € 20 miljoen, terwijl de projecten van DuurzaamInvesteren samen goed zijn voor € 36,8 miljoen.

· Er staan in totaal 17 verschillende platforms in de Top 100.

· Er zijn 25 projecten die meer dan € 1 miljoen hebben opgehaald tegenover 14 projecten in 2017.

· In 89 gevallen is er sprake van crowdfunding op basis van een lening.

Eerdere winnaars

Het is de vierde keer dat de Crowdfunding Top 100 is gepubliceerd. Vorig jaar won de elektrische scooter van Bolt Mobility, die via Seedrs € 3,2 miljoen wist te funden. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo (€ 3,9 miljoen).

Voorwaarden

Per project wordt het crowdfunding platform, het doelbedrag en het totaal opgehaalde bedrag gepubliceerd. De cijfers van de Crowdfunding Top 100 zijn gebaseerd op data van Fundwijzer tot en met donderdag 20 december 2018 08:00 uur. Alle projecten die minimaal hun doelbedrag in 2018 hebben behaald worden meegenomen. Er is gebruik gemaakt van de actuele wisselkoers.

Bekijk de volledige top 100

Share Button