Met grootste aantal investeerders in Nederlandse crowdfundingcampagne, haalt Fairphone 2,5 miljoen euro op

Ruim 1800 mensen hebben geïnvesteerd in Fairphone. Gisteren werd het maximale bedrag van € 2,5 miljoen behaald op het investeringsplatform Oneplanetcrowd. Nog niet eerder deden zoveel mensen mee aan een financieringscampagne in Nederland. “Onze community is klaar om samen met ons de volgende stap te nemen en onze impact te vergroten. Met zo’n grote groep change-makers hebben we een sterke boodschap voor de elektronica-industrie: Het is tijd voor verandering!” zegt Bas van Abel, Oprichter van Fairphone.

Crowdfunding voor een eerlijke elektronica-industrie

Fairphone gaat het kapitaal gebruiken voor de ontwikkeling van een nieuwe telefoon, voor onderzoek en ontwikkeling om de keten van meer mineralen conflictvrij te maken, voor groei in nieuwe markten (Scandinavië, Zuid-Europa) en om ‘Fairphone as a service’ verder te ontwikkelen. Abel: “Al vanaf de oprichting is onze community de basis geweest van onze groei en impact. Middels deze crowdfunding hebben we de community betrokken bij de volgende stap om de elektronica-industrie eerlijk en duurzaam te maken. Dat een recordaantal mensen meedoen is fantastisch en laat zien dat het leeft.” Maarten de Jong van Oneplanetcrowd: “Fairphone is een snelgroeiend Nederlands merk waar we trots op kunnen zijn. Er zijn nog veel misstanden in de elektronica-industrie en Fairphone bewijst dat je dat kunt veranderen”.

1800 aandeelhouders

Met een converteerbare lening, krijgen investeerders de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden doordat ze hun lening naar aandelen in het bedrijf kunnen omzetten. Vorig jaar werd aan  stadsfietsenmerk VanMoof een converteerbare lening verstrekt via Oneplanetcrowd. Tot op dat moment was er niet eerder € 2,5 miljoen financiering opgehaald via een converteerbare lening op een Nederlands platform. Nu kan Oneplanetcrowd een nieuw record achter haar naam zetten met deze hoeveelheid aan investeerders. De Jong: “De kracht van crowdfunding is dat mensen ambassadeur worden van een merk of bedrijf. Wij zien dus graag dat zoveel mogelijk mensen meedoen met een financieringscampagne. Zij zijn van enorme waarde voor een bedrijf. Direct door de financiering en indirect doordat ze ook klant worden en zorgen voor mond tot mond reclame. Gemiddeld vertelt een investeerder aan tien anderen over zijn belegging. De innovatieve fietsen van VanMoof en modulaire telefoons van Fairphone zijn mooie gespreksstof op verjaardagen.”

Share Button