Dankzij Peter Blom (Triodos Bank) is de bankensector voorgoed veranderd

Banken zijn alleen op aarde om geld te verdienen. Think again. Want zo moet het dus niet zijn, vindt Peter Blom van Triodos. Welke bedrijven een bank wel of niet financiert, bepaalt de impact op milieu en samenleving. Sommige ondernemers zijn ondernemer én wereldverbeteraar. Forum maakte een korte serie over zulke ondernemers. Dit derde deel met Peter Blom (Triodos), die de hele sector maatschappelijk verantwoord wil laten bankieren.

‘Wat is de maatschappelijke impact van het bedrijf op samenleving en milieu. Dat is de eerste vraag die we stellen als we een financieringsaanvraag krijgen. Daarna bekijken we pas of het te financieren is. Dat is de volgorde’, zegt Peter Blom (62), ceo van Triodos. Wat betekent dat de bank dus regelmatig ‘nee’ verkoopt, ook al heeft een bedrijf een mooie verlies- en winstrekening. Laatst nog kreeg de bank een aanvraag van een kippenboer voor de financiering van zonnepanelen. De boer draait prachtige cijfers, maar hij kreeg een njet. ‘Omdat het bedrijf naar onze mening geen goede aanpak kent op het gebied van vleesproductie en dierenwelzijn. Aan zo’n onderneming willen we ons als bank niet verbinden. Dat soort afwegingen zijn niet makkelijk, het gaat niet om een paar puntjes aftikken en dan ben je er. Het is een leerproces, een kwestie van ervaring en oordeelsvermogen en dat is in de loop der jaren bij ons gegroeid.’ Waarin Triodos wél investeert? ‘Een nieuwe zorgboerderij, waar mensen met een beperking op het land een handje helpen. In kantoorpanden die energiezuinig zijn. Al een aantal jaar koppelen we energielabels aan de rentestand. Hoe groener jouw kantoorpand of woning is, hoe lager je rente. Wij waren hier de eerste mee.’d met een scheef oog bekeken

Toen Triodos Bank in 1980 begon met ‘maatschappelijk verantwoorde kredieten’, werden ze met een scheef oog bekeken. Nu volgen grote banken als ABN AMRO en ING het voorbeeld van de duurzame bank. Zij financieren bijvoorbeeld ook geen kantoorpanden meer zonder energielabel. ‘De omstandigheden zijn daar ook naar. Als het gaat om klimaatverandering en de transitie naar een duurzame economie, dan kún je als bank niet meer achterblijven. In 2017 stuurde de Nederlandse bankensector een brief naar de Tweede Kamer met als boodschap: laten we samen handen en voeten geven aan het Klimaatakkoord. Het gaat mij niet snel genoeg, maar zo’n brief was tien jaar geleden ondenkbaar.’

Lees het volledige artikel in Forum Magazine van VNO-NCW

 

Share Button