Voedselindustrie ondervertegenwoordigd in duurzame beleggingsfondsen

Bron
EVMI

Slecht enkele voedingsmiddelenproducenten krijgen de eer om in een van de beleggingsfondsen van ASN te komen. Alleen bedrijven die aan zeer strenge duurzaamheidscriteria voldoen krijgen goedkeuring van de bank.

Samen met externe beheerders selecteert ASN bedrijven die in aanmerking komen voor een van hun beleggingsfondsen. Het team Duurzaamheidsbeleid & Onderzoek scant 250 bedrijven per jaar op duurzaamheid en vergelijkt ze met collega-bedrijven uit dezelfde sector. De bedrijven waarin ASN Beleggingsfondsen investeert, worden elke vier jaar opnieuw doorgelicht. Met behulp van duurzaamheidsdata vergelijken analisten de carbon footprint met die van vergelijkbare bedrijven. Met deze gegevens kan ASN voor driekwart nagaan of bedrijven aan hun criteria voldoen.

Strenge criteria

Binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn nog niet veel bedrijven geselecteerd. Duurzaamheidsmanager Mariëtta Smid vertelt: “Dat klopt, de sector is nog altijd slecht vertegenwoordigd in onze portefeuille. We zijn geïnteresseerd in nieuwe kandidaten, maar de criteria zijn streng. Betrokkenheid bij de olie- en gassector, kernenergie en wapenindustrie sluiten we uit. We hebben op duurzaamheidsgebied zowel eisen voor klimaatbeleid als biodiversiteit en dierenwelzijn. Daarnaast letten we op mensenrechten en de manier van besturen. Soms ziet het beeld van een bedrijf er in grote lijnen goed uit, maar kan een klein deel van de activiteiten ertoe leiden dat ASN Bank afziet van investeren.”

Lees het volledige artikel

Share Button