S4 GroNext bouwt in Eemshaven fabriek voor het verwerken van plasticafval

Bron
S4 Energy

S4 GroNext heeft een subsidie ​​van € 2,8 miljoen ontvangen voor de investering in productiefaciliteiten voor een nieuwe fabriek in de Eemshaven. Het nieuwe bedrijf verwerkt niet-recyclebaar plastic afval tot gas. De chemische industrie kan dit hoogwaardige gas dan als grondstof gebruiken. De site creëert 28 nieuwe directe banen. De subsidie ​​wordt verleend door de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

Ondersteund door de subsidie ​​bouwt het bedrijf een installatie om het plastic afval tot granulaat te verwerken. Vervolgens verwerkt een chemische installatie de korrels tot gas. Een deel van dit gas wordt voor eigen gebruik omgezet in elektriciteit. De chemische installatie wordt gecombineerd met een zogenaamde KINEXT-unit. Met dit innovatieve energieopslagsysteem wordt onder meer het elektriciteitsnet in de Eemshaven gestabiliseerd.

Circulaire economie

Gedeputeerde Staten IJzebrand Rijzebol: “De keuze voor S4 GroNext voor de Eemshaven onderstreept ons goede vestigingsklimaat voor de industrie. Dit maakt S4 GroNext tot een belangrijke nieuwe schakel in de steeds sterkere keten van circulair opererende bedrijven in ons havengebied.

Volgens Cas König, directeur van Groningen Seaports, is dit “een prachtige innovatieve installatie die recycling van plastic combineert met ondersteuning van het lokale elektriciteitsnet. De locatie van S4 GroNext op onze site zal een magnetisch effect hebben.”

Leo Visser, directeur S4 GroNext: “We zijn trots dat we onze plannen in de Eemshaven kunnen realiseren. De intensieve samenwerking met Groningen Seaports en de provincie heeft geleid tot onze beslissing om hier onze vestiging te vestigen.

Het nieuwe bedrijf wordt gebouwd op 5000 vierkante meter aan de Middenweg in de Eemshaven, met de mogelijkheid om nog eens 5000 vierkante meter uit te breiden. S4 GroNext zal naar verwachting vanaf medio 2021 operationeel zijn.

Over de RIG

Het doel van de RIG is het stimuleren van het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Groningen Campus. In 2014 is in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de RIG door het Ministerie van Economische Zaken, de Economische Raad Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. 12 miljoen euro is toegevoegd uit het Nationaal Programma Groningen. De RIG is onderdeel van het EBG-programma en het provinciale programma Groningen @ Work 2020-2023, dat tot doel heeft de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk Groningers aan het werk te helpen. Namens de provincie beheert het Noord-Nederlands Partnerschap (SNN) de RIG.

Share Button