Lendahand ziet groei in impactfinanciering en start capital raise 

Bron
Lendahand

Partner

Omdat staatssteun in de huidige crisissituatie in veel ontwikkelingslanden ontbreekt, zijn ondernemers in deze landen meer dan ooit aangewezen op buitenlandse impactbeleggers. En in tegenstelling tot de institutionele beleggers, afgeschrikt door historisch lage olieprijzen en een sterk fluctuerende AEX, lijken Noord-Europese impactbeleggers onverschrokken. Met investeringen via crowdfundingsplatfora behoeden zij (een deel van) het MKB in opkomende economieën van de ondergang. Reden voor het Rotterdamse crowdfundingsplatform Lendahand om haar draagkracht te vergroten en via het Engelse SEEDRS een capital raise te starten. Met het beoogde kapitaal van twee miljoen euro kan Lendahand technologie zoals Algorithmic Lending invoeren en nog meer duurzame investeringsprojecten aanbieden en monitoren. Deze week werd het officiële startschot voor de capital raise gegeven. 

Zonnepanelen in Zambia

John Fay runt sinds 2013 een bedrijf dat duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en schone kookstellen maakt. “In Zambia is het stroomnetwerk onbetrouwbaar en zijn veel mensen aangewezen op vervuilende energiebronnen als houtskool. Maar van de zon hebben we genoeg. Daaruit is Vitalite ontstaan,” zegt Fay. Het bedrijf is hard gegroeid en heeft inmiddels meer dan 25.000 zonnepaneelsystemen en energiezuinige kookstellen geplaatst. Zoals in veel Afrikaanse landen, ontbreekt een holistisch overheidsaanpak en is de bevolking voor duurzame ontwikkeling aangewezen op innovatieve ondernemers als Fay. Maar het is in een land als Zambia niet gemakkelijk om een lening te krijgen. Fay: “Ik merkte dat ik niet de groei kon doormaken om mijn bedrijf bij een groter publiek onder de aandacht te brengen, totdat ik in 2018 in aanraking kwam met impactbeleggers, die zowel geloofden in mijn missie als mijn bedrijfsmodel.” 

Impact corona op duurzame beleggingen

Overal ter wereld worstelen ondernemers, zoals John Fay, met de impact van het coronavirus. Ze kunnen zelden terugvallen op overheidsregelingen. Verschillende Afrikaanse regeringen kondigden in de afgelopen weken wel wat financiële hulpmaatregelen aan, maar veel MKB’ers komen daar niet voor in aanmerking omdat zij geen deel uitmaken van de officiële economie. Het duale karakter van het MKB in opkomende landen maakt het extra belangrijk dat ze deze crisis wél doorkomen: is het niet om banen te redden, dan wel om stilstand van duurzame ontwikkelingen te voorkomen. Koen The, CEO van crowdfundingsplatform Lendahand, ziet hier en schone taak voor impactbeleggers wereldwijd. “De wereldeconomie ligt op z’n gat ligt, maar kapitaal is er genoeg. Impactbeleggen is nu relevanter dan ooit. We willen het beter doen, groener, duurzamer – laten we dan maar direct beginnen,” aldus The. 

Crowdfunder laat zich crowdfunden

Uit rapporten blijkt dat vooral professionele, institutionele, beleggers terughoudender zijn en hun geld terugtrekken uit ontwikkelingslanden. Particuliere impactbeleggers lijken zich minder te laten afschrikken. De vraag naar investeringsmogelijkheden groeide voor maar ook tijdens de coronacrisis gestaag. Reden waarom Lendahand via crowdfunder SEEDRS een nieuwe investering heeft uitgezet. Het streefbedrag is twee miljoen euro. Met de financiering wil Lendahand het platform uitbreiden en aan de groeiende vraag naar investeringsmogelijkheden voldoen. Hiermee beogen ze hun wereldwijde impact te verdubbelen. The: “Voor ondernemers in opkomende economieën zijn de leningen die wij verstrekken een belangrijke tool om hun business uit te breiden, duurzame ontwikkeling op gang te brengen en hun community uit de armoede te halen. Wij hebben de afgelopen zeven jaar gezien dat impact investeren werkt en bovendien toeneemt in populariteit. We zijn klaar om naar een volgende versnelling te schakelen.” Het platform is momenteel actief in Nederland, België, Noorwegen, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. 

 

Share Button