BNP Paribas Securities Services en Manaos sluiten partnerschip met Clarity AI

BNP Paribas Securities Services en Manaos hebben een partnerschip gesloten met Clarity AI, een toonaangevend duurzaamheidsanalyse- en dataplatform. Vanaf vandaag hebben institutionele klanten van BNP Paribas via Manaos, een fintech platform van BNP Paribas Securities Services, toegang tot duurzaamheidsgegevens en inzichten van Clarity AI.

Met Manaos kunnen institutionele klanten gegevens over hun fondsen op één platform samenbrengen voor een wereldwijd transparant overzicht van hun beleggingsportefeuille. Op het platform kunnen zij de ESG-impact van hun investeringen toetsen aan een scala van innovatieve bedrijven uit de Manaos applicatiecatalogus.

Via dit partnerschip krijgen de klanten van Manaos toegang tot duurzaamheidsinzichten en diensten  van Clarity AI. De onderneming  analyseert de gegevens van meer dan 30.000 bedrijven, 400 nationale regeringen en lokale overheden en 200.000 beleggingsfondsen[1]. Klanten kunnen deze inzichten gebruiken om andere de ESG-risico- en impact scores van hun beleggingen, hun bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) en klimaatveranderingsindicatoren te beoordelen, wat ook het maken van analyses en regelgevingsrapporten vergemakkelijkt.

Het partnerschip komt tegelijkertijd tot stand met de inwerkingtreding van de verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële diensten sector (Sustainable Finance Disclosure Regulation – SFDR), die vermogensbeheerders voor het eerst verplicht ESG-risico’s in hun portefeuilles publiek te maken. Om te voldoen aan de SFDR-vereisten moeten vermogensbeheerders beschikken over kwalitatieve en consistente ESG-data en inzichten.

Patrick Colle, CEO van BNP Paribas Securities Services, zegt hierover: “Met het Manaos platform stellen wij kwalitatief hoogwaardige beleggingsgegevens beschikbaar aan onze klanten en stellen wij hen in staat gemakkelijk en veilig samen te werken met een hele reeks fintechs. We hebben ervoor gekozen om prioriteit te geven aan het verbinden van Manaos met het duurzame finance ecosysteem, dat in lijn is met de ambities van BNP Paribas groep op dit gebied.’

Rebeca Minguela, oprichter en CEO van Clarity AI, voegt toe: “Wij willen impact hebben door de aandacht van beleggers wereldwijd te richten op bedrijven die een positief verschil maken. Voorheen konden beleggers niet over deze informatie beschikken door onder meer gefragmenteerde  data, subjectieve beoordelingen en een gebrek aan tools. Dankzij onze samenwerking met BNP Paribas en Manaos kunnen beleggers nu met een klik op de knop de duurzaamheid van hun beleggingen beoordelen en daarover rapporteren.”

Patrice Hiddinga, CEO van Manaos, concludeert: “Verantwoord beleggen is een topprioriteit voor beleggers. Maar het blijft een uiterst complexe kwestie, waarbij regelgeving en normen vaak nog ontbreken. Inmiddels bieden Clarity AI en andere techbedrijven een hele reeks oplossingen om ESG en de impact ervan op de beleggingsportefeuilles te meten. De missie van Manaos is om deze innovatieve oplossingen open te stellen voor marktspelers zodat die ze op een eenvoudige manier kunnen testen en veilig in productie kunnen nemen. Dit open model, het Open ESG zoals wij het noemen, zal zorgen voor een versnelling van innovatie binnen sustainable finance.”

[1] Bron: Clarity AI

Share Button