Grote verbazing over nieuwe functie ABP-bestuurslid Snel

Bron
AOb

ABP-bestuurslid Menno Snel heeft naast zijn baan bij het pensioenfonds een nieuwe klus aangenomen als voorzitter van de NOGEPA, een vereniging voor olie en gasindustrie. De FNV-fractie in het verantwoordingsorgaan van het ABP, waar de AOb (De Algemene Onderwijsbond) onderdeel van is, heeft grote bezwaren. “Wij vinden niet dat dit kan en zijn het hier gewoon mee oneens.”

Afgelopen vrijdag maakte NOGEPA bekend dat Snel hun nieuwe voorzitter wordt. NOGEPA behartigt de belangen van de dertien olie- en gasbedrijven in Nederland die een vergunning hebben voor het winnen en opsporen van aardgas.

Naast deze functie blijft Snel bestuurslid bij pensioenfonds ABP waar hij sinds september 2020 voorzitter is van de beleggerscommissie. Bij dit pensioenfonds is al het onderwijspersoneel aangesloten. ‘Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de doelen van het ABP’, zei Snel destijds. ‘Samen bouwen aan een goed en duurzaam pensioen voor nu en in de toekomst.’

Belangenconflict

De AOb, onderdeel van de FNV-fractie in het verantwoordingsorgaan, vindt dat er door de nieuwe functie sprake is van belangenverstrengeling. AOb-hoofdbestuurder Auke van Nie zit namens de bond in het verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds en adviseert het ABP-bestuur vooraf over het beleid en controleert het bestuur achteraf. Van Nie: “Wij vinden dit een wonderlijke combinatie en willen juist dat het ABP ‘groener’ wordt. En dan is dit een belangenclub voor aardolie en gas. Dat past niet bij de route die we in willen slaan. We zijn dan ook erg benieuwd hoe het ABP-bestuur denkt dit te verenigen. Snel gaat namelijk over de beleggingen van het ABP. Eigenlijk snappen we het gewoon niet.”

Kritische vragen

Al in april stelden de bonden kritische vragen aan het ABP-bestuur over nevenfuncties. Zo wilden ze weten welk beleid het ABP hanteert bij het kiezen van nevenfuncties. Het pensioenfonds wees toen op een gedragscode waarin staat dat er altijd een inhoudelijke beoordeling nodig is bij het beoordelen van nevenfuncties en dat het niet tot belangenconflicten mag leiden.

De bonden vragen nu nogmaals aan het ABP hoe de procedure bij deze specifieke functie is verlopen. “Wij maken ons zorgen over het imago van het ABP en de toch al groeiende kritiek als het gaat over duurzaam beleggen”, zegt Van Nie. “Dit besluit heeft daar impact op. We zijn benieuwd hoe dit is meegewogen.”

Bijdrage leveren

Snel zelf verklaart in het persbericht van de NOGEPA dat hij juist een bijdrage wil leveren aan de energievoorziening van ‘vandaag, morgen en overmorgen’. Uit het bericht blijkt dat hij wil vergroenen, maar totdat het zo ver is vindt hij het van belang om aardgas te blijven produceren.

Van 2017 tot eind 2019 zat Snel namens D66 in het kabinet Rutte-III. Hij was toen staatssecretaris van Financiën en kwam in het nieuws vanwege de toeslagenaffaire.

Share Button