Duurzaam beleggen in een energiezuinige recreatiewoning

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om te beleggen in een duurzame recreatiewoning. Er zijn tegenwoordig zelfs recreatiewoningen die helemaal zelfvoorzienend zijn als het om energie gaat. Zeker als er genoeg spaargeld is, kan een duurzame recreatiewoning een verstandige belegging zijn.

Vakantiewoning duurzaam maken

Is de gewenste recreatiewoning nog niet zelfvoorzienend, dan kan er natuurlijk gekozen worden om de vakantiewoning zelf een stuk duurzamer te maken. Dit kan op verschillende manieren, net zoals bij een gewone woning. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak van de recreatiewoning te plaatsen en/of een warmtepomp aan te schaffen. Maar ook met kleinere maatregelen is een recreatiewoning van een beter energielabel te voorzien. Bijvoorbeeld door goed te isoleren en energiezuinige apparatuur in de vakantiewoning te plaatsen. Dit soort maatregelen kunnen om een extra investering vragen en daarbij rijst misschien de vraag: ‘hoeveel kan ik lenen om mijn vakantiewoning duurzaam te krijgen?’ Een extra lening kan wel degelijk de moeite waard zijn omdat er een steeds kortere terugverdientijd zit aan duurzame energieoplossingen.

Totaalplaatje

Het mooiste is natuurlijk als de recreatiewoning ook van duurzame materialen is gebouwd. Er is namelijk meer nodig dan alleen zonnepanelen op het dak om een recreatiewoning als duurzame investering te zien. De energieprestatie speelt wel een belangrijke rol, maar een duurzame belegger zal ook op de omgeving van de recreatiewoning letten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de waterhuishouding en de biodiversiteit in de directe omgeving?

 

Het rendement

Het beleggen in een recreatiewoning heeft voor het beleggen op zich op dit moment zeker wel voordelen. De rente voor spaargeld op de bank is minimaal of zelfs negatief en de vraag naar vakantiehuizen in Nederland is groot. Zeker door de coronapandemie kiezen veel mensen tegenwoordig liever voor een vakantiebestemming dichter bij huis. De recreatiewoning moet natuurlijk wel geschikt zijn voor de verhuur. Wat men tegenwoordig ook vaak ziet is dat de recreatiewoningen verhuurd worden als tijdelijk onderkomen voor mensen die op de oplevering van hun nieuwe huis wachten of die tijdelijk zonder woonruimte zitten door omstandigheden.

Complete verduurzaming

Op het moment dat men de vakantiewoning zelf gaat gebruiken, komt men niet meer in aanmerking voor de volledige btw-aftrek. Tenzij er wel een huurprijs wordt voldaan voor de recreatiewoning. Hoe langer de recreatiewoning meegaat, hoe duurzamer de investering. Wordt er gekozen voor een recreatiewoning op een vakantiepark, dan is het ook belangrijk om te kijken hoe men hier omgaat met het milieu. Gelukkig kijken steeds meer vakantieparken naar complete verduurzaming zonder het rendement van de investeerder uit het oog te verliezen. Het is wel belangrijk om goed uit te zoeken wat het vakantiepark biedt. Gaat het om een hoog gegarandeerd rendement? Langlopend, kortlopend of een vast rendement? Het is altijd goed om bij het investeren in een duurzame recreatiewoning eerst goed te verdiepen in de voorwaarden en omgeving.

 

 

Share Button