India zet in op groene obligaties in strijd tegen klimaatverandering

India’s unieke geografie, geologie en enorme klimatologische diversiteit maken het land kwetsbaar voor de aanstaande ‘pandemie’ van deze eeuw: klimaatverandering. Die complexiteit is niet zomaar even op te lossen door de lokale energieconsumenten alleen maar een vergelijk tussen grijze en groene energieleveranciers voor te leggen en dan te hopen dat ze een verstandige keuze maken. De Indiase regering vindt dat er ingrijpendere maatregelen nodig zijn.

Ambitieuze plannen

Een van de plannen om een koolstofarme economie te kunnen bereiken is om het aandeel aan hernieuwbare energie in India nog voor het einde van dit jaar op te stuwen naar ten minste 175 gigawatt. Om dit soort imposante ambities in concrete daden om te kunnen zetten is er veel geld nodig. India hoopt de komende tijd aan dat geld te kunnen komen door groene obligaties uit te geven.

Wat is een groene obligatie?

Vergelijk je een groene obligatie met een normale obligatie, dan zie je in wezen amper verschil. Het enige onderscheid is uiteindelijk dat het groene schuldinstrument specifiek bedoeld is voor het kunnen financieren van duurzame activa of projecten. Denk daarbij aan “groene” projecten, zoals elektrische voertuigen, water- en irrigatiebeheer en hernieuwbare energie. De obligaties worden voornamelijk door financiële instellingen uitgegeven, die het geld dat hiermee wordt opgehaald vervolgens weer aan groene projecten uitlenen. Maar ook ontwikkelaars van groene projecten zelf mogen dit soort obligaties in India uitgeven.

Ontwikkeling van groene obligaties in India

Groene obligaties als financieringsmiddel zijn een vrij nieuw concept en hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van toonaangevende financiële instellingen, zoals IDBI, EXIM Bank en Yes Bank. Laatstgenoemde bank is al langere tijd nauw betrokken bij het stimuleren van groene investeringen in India. Al in 2017 erkende de Securities and Exchange Board of India (SEBI) dat er behoefte was aan groene obligaties. Daarom stelde men een reglement op voor de uitgifte en notering van dit soort ‘groene schuldbewijzen’. Dat de animo voor Indiase groene obligaties inmiddels groot is bewees het bedrijf JSW Hydro. Met de uitgifte van haar duurzame obligaties werd maar liefst 707 miljoen dollar opgehaald. De obligaties bleken daarnaast ook nog eens vier keer overtekend te zijn.

Voordelen van groene obligaties

Het belangrijkste kenmerk van groene obligaties is dat ze zich richten op de positieve impact van duurzame ontwikkelingsdoelen en de bescherming van het milieu. Aangezien deze obligaties worden uitgegeven voor projecten die als “groen” zijn aangemerkt, is de kans aanwezig dat ze wereldwijd ook bij een grotere groep beleggers in de smaak vallen. Groene obligaties zijn niet alleen een goed alternatief voor standaard bankleningen, maar ook een doeltreffende methode om de kapitaalkosten te drukken en de mismatch tussen activa en passiva te verkleinen.

 

 

Share Button