Europese Commissie geeft met succes eerste groene obligatie uit om duurzaam herstel te financieren

De Europese Commissie heeft gisteren de eerste groene obligatie van NextGenerationEU uitgegeven, waarmee ze 12 miljard euro heeft opgehaald om exclusief te worden gebruikt voor groene en duurzame investeringen in de hele EU. Dit is de grootste uitgifte van groene obligaties ter wereld ooit. Met NextGenerationEU groene obligaties wordt de EU veruit de grootste uitgever van groene obligaties ter wereld, wat een aanzienlijke impuls zal geven aan de markten voor duurzame financiering en een groener herstel van de EU van de pandemie zal financieren. Met het sterke overinschrijvingspercentage en de uitstekende prijsvoorwaarden vertegenwoordigt de uitgifte van vandaag een veelbelovende start van het NextGenerationEU groene obligatieprogramma van maximaal € 250 miljard tegen eind 2026.

De 15-jarige obligatie met vervaldatum op 4 februari 2037 was meer dan 11 keer overtekend, met boeken van meer dan € 135 miljard. Een breed scala van beleggers toonde interesse in de obligatie.

Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie, zei: “De uitgifte van vandaag is een sterke start voor het NextGenerationEU-programma voor groene obligaties. Het is van plan om van de EU de grootste emittent van groene obligaties ter wereld te maken, en is een krachtig signaal van de inzet van de EU voor duurzaamheid. Onze toekomst is groen en het is uiterst belangrijk dat we de kans aangrijpen om investeerders duidelijk te laten zien dat hun geld zal worden gebruikt om een ​​duurzaam Europees herstel te financieren.”

De uitgifte van vandaag volgde op de goedkeuring van het NextGenerationEU Green Bond-kader eerder in september. Het raamwerk, dat volledig in overeenstemming is met de Green Bond Principles van de International Capital Market Association (ICMA) – een marktstandaard voor groene obligaties – stelt beleggers gerust dat de gemobiliseerde middelen zullen worden gebruikt voor groene investeringen. De rapportage van de Commissie over het gebruik van de opbrengsten en over de milieu-impact van de door NextGenerationEU Green Bonds gefinancierde uitgaven zal onafhankelijk worden beoordeeld.

De middelen van de uitgiften van groene obligaties van NextGenerationEU zullen worden gebruikt om groene en duurzame uitgaven te financieren in het kader van de Recovery and Resilience Facility. In aanmerking komende investeringen uit de reeds goedgekeurde plannen zijn onder meer een onderzoeksplatform voor energietransitie in België, of de bouw van windenergiecentrales op land in Litouwen.

Minimaal 37% van elk herstel- en veerkrachtplan moet worden besteed aan de groene transitie, waarbij veel lidstaten ernaar streven meer te doen.

Dit is de vijfde syndicaatstransactie sinds de start van de NextGenerationEU-financieringsoperaties in juni 2021. Daarnaast heeft de Commissie eind september de eerste NextGenerationEU-obligatieveiling gehouden. Deze operaties hebben de Commissie tot dusverre in staat gesteld 68,5 miljard EUR aan langetermijnfinanciering via obligaties op te halen.

Bovendien heeft de Commissie tot dusver voor ongeveer 14 miljard euro aan EU-bills uitgegeven na de start van de veilingen van EU-bills medio september 2021.

In de loop van 2021 verwacht de Commissie ongeveer 80 miljard EUR aan obligaties op te halen, aangevuld met kortlopende EU-rekeningen, zoals aangekondigd in het financieringsplan dat in juni 2021 is gepubliceerd en in september 2021 is bijgewerkt.

Zoals aangekondigd in september in haar gedetailleerde uitgiftekalender voor 2021, is de Commissie van plan om tegen het einde van het jaar, in november, nog een syndicaatstransactie te houden. De Commissie zal ook regelmatig veilingen houden van zowel EU-bills als obligaties.

Achtergrond

NextGenerationEU is een tijdelijk herstelinstrument van meer dan € 800 miljard in lopende prijzen om het herstel van Europa van de coronaviruspandemie te ondersteunen en te helpen bouwen aan een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa.

Om NextGenerationEU te financieren, zal de Europese Commissie – namens de EU – tussen nu en eind 2026 ongeveer € 800 miljard ophalen van de kapitaalmarkten. Dit vertaalt zich in een leenvolume van gemiddeld circa € 150 miljard per jaar.

Om de benodigde financiering onder de best mogelijke marktomstandigheden aan te trekken, is de Commissie begonnen met de uitvoering van een gediversifieerde financieringsstrategie.

Deze strategie steunt op een mix van uitgiften op lange en korte termijn via gesyndiceerde en veilingformaten om de Commissie in staat te stellen flexibel fondsen te werven en tegen de meest voordelige voorwaarden onder de heersende marktomstandigheden.

Share Button