CMIS Group introduceert duurzaam label Impact Hypotheken

Financieel dienstverlener CMIS Group heeft op 2 december Impact Hypotheken geïntroduceerd, een nieuw duurzaam hypotheeklabel. Daarvoor hebben Natixis, een internationaal opererende, financieel dienstverlener gespecialiseerd in vermogensbeheer, en CMIS Group een innovatief investeringsplatform gelanceerd waarmee institutionele beleggers kunnen investeren in ‘groene’ Nederlandse woonhypotheken.

Impact Hypotheken is specifiek toegesneden op de financiering van energiezuinige Nederlandse woningen met minimaal energielabel A en van woningen met een lager energielabel. Voorwaarde hierbij is wel dat de energieprestatie van deze laatste groep woningen met minimaal 30% of tot energielabel A wordt verbeterd.

Natixis en CMIS Group werken al succesvol samen sinds de introductie van het Merius Hypotheken Platform in 2016. Dit multi-investor platform biedt institutionele beleggers toegang tot de Nederlandse hypotheekmarkt en heeft in de afgelopen vijf jaar meer dan EUR 5 miljard aan mandaten opgehaald bij meer dan 20 beleggers uit 10 verschillende landen.

Het nieuwe Impact Hypotheken Investment Platform legt zich toe op groen residentieel vastgoed en sluit daarbij aan bij de groeiende vraag van investeerders naar portefeuilles die zijn gericht op milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Dit platform biedt pan-Europese investeerders toegang tot hypotheken voor de aankoop en/of energierenovatie van Nederlandse woningen. Deze moeten voldoen aan de technische criteria die CMIS Group heeft vastgelegd in zijn Green Financing Framework. Dat is afgestemd op de 2021-versie van de Green Bond Principles, beheerd door de International Capital Markets Association (ICMA) en in nauwe samenwerking ontwikkeld met de Green & Sustainable Hub van Natixis.

De startinvesteerder voor dit multi-investorplatform is P&V Group, een Belgische coöperatieve verzekeringsgroep. Verwacht wordt dat andere institutionele beleggers zich in de loop van 2022 bij het platform zullen aansluiten.

Martine Magnée, Chief Financial Officer bij P&V Group, licht toe: “Bij P&V Group zijn we verheugd om als eerste investeerder toe te treden tot het Impact Hypotheken platform. Dit bouwt voort op het succes van het Merius Investment Platform en benadrukt het voordeel van onze strategische samenwerking met Natixis en CMIS Group. Sinds onze oprichting worden onze kernwaarden geleid door ons coöperatieve bedrijfsmodel en -principes en de wens om klanten op de eerste plaats te zetten. Vandaag de dag staat ESG voorop in onze strategie om een verantwoordelijke belegger te zijn die zich inzet voor duurzame principes. Deze lancering kan ons portefeuilleaanbod alleen maar versterken.”

Tim Benschop, Head of Investment Solutions bij CMIS Group, voegt toe: “Investeringsmogelijkheden die erop zijn gericht om de CO2-uitstoot van Nederlandse woningen te verlagen, dragen bij aan het beperken van klimaatverandering en zijn in lijn met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Als toonaangevende hypotheekverstrekker hebben wij de plicht om ook in dit opzicht een positieve impact te maken. Bovendien brengt CMIS Group een digitaal hypotheekplatform op de markt waarmee we de CO2-voetafdruk van onze activiteiten verder verminderen.

Om op deze behoeften en doelstellingen in te spelen, was het niet meer dan vanzelfsprekend dat we voor de lancering van Impact Hypotheken voortbouwden op ons jarenlange partnerschap met Natixis.”

Emmanuel Issanchou, Global Head of Credit bij Natixis, voegt toe: “De vraag naar ESG-producten is gestaag toegenomen bij investeerders, maar de effecten van COVID-19 en de talloze zorgen rond maatschappelijke verantwoordelijkheid en behoorlijk bestuur hebben dit proces ongetwijfeld versneld. Als pionier in het landschap van duurzame financiering is Natixis dan ook verheugd om, in samenwerking met onze duurzame partner CMIS Group, Impact Hypotheken te lanceren.

Dit innovatieve product sluit aan bij onze klantgerichte benadering en zet zich volledig in voor de transformatie naar een groenere, CO2-vriendelijkere economie. Het stelt institutionele beleggers in staat hun ESG-portefeuilles verder te laten groeien en te diversifiëren, en biedt op duurzaamheid gerichte kredietnemers flexibele productvoorwaarden en concurrerende rentetarieven.”

Share Button