ING investeert in energietransitie met EIT InnoEnergy

Het in Amsterdam gevestigde en wereldwijd opererende ING, is de eerste financiële instelling die aandeelhouder is geworden van EIT InnoEnergy, de Europese innovatiemotor voor duurzame energie. EIT InnoEnergy wordt ondersteund door het Europees Instituut voor Innovatie & Tecnologie (EIT), een orgaan van de Europese Unie.

ING stelt zich, ingegeven door zowel de urgente dreiging van klimaatverandering als vanuit de  overtuiging dat duurzaamheid waarde creëert, voortdurend nieuwe doelen om bij te dragen aan de transitie van de economie. De investering in EIT InnoEnergy is een bewijs van ING’s commitment om de energietransitie te ondersteunen. Als aandeelhouder van EIT InnoEnergy sluit ING zich aan bij andere toonaangevende bedrijven die actief betrokken zijn bij de energietransitie, waaronder Volkswagen, TotalEnergies, Naturgy, en EDF.

Sinds de start in 2010, heeft EIT InnoEnergy € 560 miljoen geïnvesteerd in meer dan 380 bedrijven met een gecombineerde verwachte omzet van meer dan € 16 miljard in 2026. Tot de meestopvallende en succesvolste investeringen in de portefeuille van EIT InnoEnergy behoren Northvolt, fabrikant van lithium-ionbatterijen, Skeleton Technologies, de leverancier van oplossingen voor energieopslag, Hardt Hyperloop, innovator op het gebied van mobiliteitsoplossingen, en de geïntegreerde, digitale greenfield-staalfabriek H2 Green Steel. Bovendien hebben meer dan 1400 studenten de masteropleiding van EIT InnoEnergy voltooid en velen van hen werken nu voor bedrijven die actief zijn met de energietransitie.

Jacob Ruiter, CEO EIT InnoEnergy Benelux, zei: “Duurzame innovaties die de energietransitie ondersteunen, zoals groene waterstof of batterijtechnologieën, zijn ook afhankelijk van banken en bedrijven die samenwerken en investeren in een groene toekomst. ING was een voorloper met haar commitment voor duurzame energie via haar investering in EIT InnoEnergy en dat is voor ons van cruciaal belang nu we het jaar 2022 ingaan. Samen met grote financiële en industriële ondernemingen zetten wij ons in voor betaalbare energie die wereldwijd toegankelijk is en tegelijkertijd de uitstoot vermindert.”

Gido van Graas, global head of New Energy Technologies bij ING, zei: “Ik ben er bijzonder trots op dat ING en ons Sustainable Investment Fund deel zijn gaan uitmaken van het ecosysteem van EIT InnoEnergy. Zo ondersteunen wij de decarbonisatie van de samenleving. Duurzaamheid, energieinnovaties en de energietransitie zijn speerpunten bij ING. Dit blijkt ook uit onze betrokkenheid bij de Net-Zero Banking Alliance en de manier waarop we onze portefeuille afstemmen op de netzero klimaatdoelstellingen. De samenwerking met EIT InnoEnergy is een belangrijke kans om de energietransitie verder te ondersteunen door middel van nieuwe en schone energiebronnen zoals batterijopslag, groene waterstof en zonne-energie.”

EIT InnoEnergy ondersteunt meer dan 30 start-ups en innovaties in de Benelux en nog eens 350 in heel Europa.

Share Button