VodafoneZiggo brengt € 2,1 miljard vernieuwende duurzaamheidsobligaties op de markt

Met succes heeft VodafoneZiggo zijn eerste duurzame obligatieleningen van in totaal € 2,1 miljard (equivalent) uitgegeven onder het nieuwe Sustainable Finance Framework. Naast de in de branche gebruikelijke renteboete als vastgestelde doelen niet worden gehaald, heeft VodafoneZiggo nu ook een stimulans ingebouwd als het bedrijf haar duurzaamheidsdoelstellingen wél behaalt. VodafoneZiggo introduceert hiermee nieuwe toonaangevende financieringsvoorwaarden op de markt voor duurzame investeringen. De concrete doelen zijn onderdeel van VodafoneZiggo’s People Planet Progress-ambitie om de milieu-impact te halveren voor 2025. 

VodafoneZiggo verbindt zijn financieringsstrategie direct aan de People Planet Progress-doelstelling om voor 2025 de CO2-uitstoot in de totale keten (Scope 1, 2 en 3 emissies) met 50% te verminderen (ten opzichte van 2018). De aanpak om de doelen te halen bestaat onder andere uit de invoering van energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van energiezuinige apparatuur en slimmere koelsystemen, de inkoop van 100% groene elektriciteit en het gebruik van groene voertuigen, zoals e-scooters en bakfietsen, voor monteurs.

Duurzame kapitaalstructuur

Onder het Sustainable Finance Framework (“het Framework”) kan VodafoneZiggo zowel groene als duurzame obligatie(leningen) uitgeven. “De lancering van ons Sustainable Finance Framework draagt bij aan onze People, Planet, Progress-ambitie om onze CO₂-uitstoot te halveren voor 2025“, aldus Ritchy Drost, CFO van VodafoneZiggo. “Met de uitgifte van financieringsinstrumenten onder het Framework bouwen we verder aan een duurzame kapitaalstructuur.”

Het succesvol uitvoeren van de duurzaamheidsstrategie wordt beloond met lagere aflossingskosten en/of een lagere couponrente. De besparingen investeert VodafoneZiggo weer in groene en duurzame projecten. “Deze ‘wortel-en-stok’- methode is voor ons een extra stimulans om onze duurzaamheidsdoelen te halen. Met de financiële beloning introduceren we innovatieve financieringsvoorwaarden die nu al door de financiële markt is omarmd“, voegt Drost toe.

Aansluiting op principes en normen

Sustainalytics, een toonaangevend wereldwijd ESG-ratingbureau, heeft een second party opinion over het Framework uitgebracht en is van mening dat het Framework aansluit bij de Green Bond Principles 2021, de Green Loan Principles 2021, de Sustainability-Linked Bond Principles 2020 en de Sustainability-Linked Loan Principles 2021. Daarnaast beschouwt Sustainalytics het Framework als impactvol, en de doelstellingen als ‘sterk’ en ‘zeer ambitieus’. Ook dragen de doelstellingen bij aan de reducties die nodig zijn om de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 °C te beperken, zo onderschrijft het Science-Based Target-initiatief. 

Eerste ‘Sustainability-Linked Obligatie’ onder Het Framework

Op 6 januari 2022 gaf VodafoneZiggo met succes zijn eerste duurzaamheidsobligaties uit onder het nieuwe Framework. De uitgifte bestaat uit $ 1.525 miljoen 5,0% Sustainability-Linked Senior Secured Notes met een looptijd tot 2032 en € 750 miljoen 3,5% Sustainability-Linked Senior Secured Notes met een looptijd tot 2032. Beide zullen volgens plan op 20 januari 2022 worden afgesloten. De opbrengsten van deze uitgifte zullen gebruikt worden om bestaande obligaties af te lossen. Deze bestaan uit $ 1.600 miljoen 5,50% Senior Secured Notes met een looptijd tot 2027 en € 620 miljoen 4,25% Senior Secured Notes met een looptijd tot 2027.

Onder de voorwaarden van de nieuwe obligatieleningen, indien een of meer duurzaamheidsdoelen niet worden gehaald, zal VodafoneZiggo vanaf 2026 een verhoogde couponrente van maximaal 0.25% en verhoogde optionele aflossingskosten van 0.125% betalen tot de vervaldatum. Als het bedrijf echter beide doelen haalt, dan profiteert het van een verlaging van de kosten van 0.125% als de lening vroegtijdig wordt afgelost. Een dergelijke clausule is nieuw binnen de wereldwijde obligatiemarkt voor duurzame investeringen.

Share Button