Euroclear doet strategische ESG-investering in Greenomy

Euroclear is verheugd een strategische investering aan te kondigen in Greenomy, een in België gevestigd technologieplatform voor duurzame financiering, dat gisteren is voltooid. De financiële voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt. Greenomy, opgericht in 2020, helpt bedrijven, kredietinstellingen en vermogensbeheerders te voldoen aan de nieuwe wetgeving van de Europese Unie op het gebied van duurzame financiering door het proces voor het vastleggen en rapporteren van gegevens te digitaliseren. Het bedrijf biedt ook functies voor gegevensanalyse om de duurzaamheidsprestaties te helpen verbeteren en de heroriëntatie van fondsen naar duurzame activiteiten te vergemakkelijken, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU Green Deal. Greenomy zal ook geleidelijk andere niet-EU groene taxonomieën integreren om gebruikers een totaaloplossing te bieden voor hun wereldwijde activiteiten.

Het is de ambitie van Greenomy om een ​​wereldwijde ESG-marktinfrastructuur te worden die eigendom is van gebruikers, met een neutraal en schaalbaar nut in meerdere rechtsgebieden.

In een onlangs gepubliceerde paper over duurzame financiering, gezamenlijk uitgegeven door Euroclear en PwC, op de Sustainable Development Impact-top van het World Economic Forum, werden kansen voor financiële marktinfrastructuren geschetst om marktdeelnemers en activaklassen te ondersteunen. De marktpijlers omvatten:

  • Het aanmoedigen van een grotere uitgifte van duurzame financieringen door het verminderen van de belemmeringen voor de uitgifte van infrastructuur, regelgeving en informatie
  • ESG-informatiestromen verwerken, inclusief ESG-statistieken, openbaarmaking en assurance
  • De markt uitbreiden naar meer activaklassen en deelnemers

De investering van Euroclear in Greenomy ondersteunt alle pijlers van deze duurzame blauwdruk van de financiële marktinfrastructuur. Euroclear zal nu niet-financiële rapportage naar zijn netwerk kunnen brengen, waardoor de uitgiftebarrières voor duurzame financiering kunnen worden verminderd.

Vanuit een business line-perspectief zullen de ESG-gegevens van emittenten die door het platform worden verzameld, ook de mogelijkheid bieden om de rapportagebehoeften van het vermogensbeheerderssegment te ondersteunen, waaronder de FundSettle-, MFEX- en iETF-klanten van Euroclear.

Alexander Stevens, CEO van Greenomy: “We zijn verheugd dat Euroclear zich bij de Greenomy-missie aansluit. De ervaring, het netwerk en de infrastructuur van Euroclear zullen de schaal vergroten, waardoor een nieuwe reeks klanten kan profiteren van onze oplossingen. Samen met Euroclear en toekomstige partners willen we de kloof tussen bestaande en nieuwe ESG-taxonomieën en -standaarden overbruggen, door een nieuwe wereldwijde marktinfrastructuur aan te bieden en zowel emittenten als financiële instellingen te ondersteunen bij hun duurzaamheidsstrategie. Dit zal uiteindelijk de echte economieën helpen om sneller over te schakelen naar een werkelijk duurzame toekomst.”

Lieve Mostrey, CEO Euroclear Group zei: “Euroclear is zeer toegewijd aan het bouwen van een duurzame markt door middel van verbetering van haar capaciteiten, strategische partnering en investeringen. Greenomy heeft een sterke en overtuigende ESG-waardepropositie met zijn unieke marktpositie, datamodel en een end-to-end platform dat emittenten, banken en investeerders met elkaar verbindt. Dit is een echt complementair partnerschap dat de diensten en producten van beide bedrijven verbetert. We kijken ernaar uit om met Greenomy samen te werken om het te helpen groeien en een wereldwijd ESG-marktinfrastructuurbedrijf te worden met een verreikend en divers ecosysteem.”

Share Button