5 interessante aandelen voor de duurzame belegger

Er zijn talloze beursgenoteerde bedrijven die oplossingen zoeken en uitwerken voor de mondiale uitdagingen op het gebied van energie, grondstoffen en klimaat. We gingen op zoek naar 5 bekende en minder bekende aandelen die goed presteren, terwijl het achterliggende bedrijf bouwt aan de duurzame wereld van morgen.

Signify

Ledverlichting biedt zowel gezondheidsvoordelen als ecologische voordelen. Het is een milieuvriendelijke manier om te verlichten en bij glasbreuk komen er geen schadelijke gassen vrij. Het heeft ervoor gezorgd dat steeds meer lichtbronproducenten de overstap naar ledlampen hebben gemaakt.

Het bedrijf Signify, voortgesproten uit de verlichtingsdivisie van Philips, maakte aanvankelijk gloeilampen en later ook spaarlampen. Het bedrijf is relatief vroeg op de markt van de ledlampen gesprongen. Tegenwoordig biedt het LED-inbouwspots en andere ledverlichting voor binnen en buiten aan. Ook de bedrijfsvoering is heel duurzaam georganiseerd. Men doet dat volledig CO2-neutraal en op basis van 100% groene energie. Volgens de recentste cijfers wordt 91% van het productieafval gerecycled en is 84,1% van de inkomsten afkomstig van duurzame producten.

Renewi

Een andere goede keuze is het aandeel Renewi. Renewi is een recyclebedrijf en een afvalverwerker. Nederland en België zijn de belangrijkste markten voor het bedrijf dat ook in zeven andere landen actief is. Op basis van het verzamelde afval creëert men onder meer gerecycled papier, kunststofgrondstoffen, glasgrondstoffen en dergelijke meer. Zelfs de assen die na de verbranding van niet-recyclebaar afval overblijven, dragen bij aan de circulaire economie.

Tomra

Tomra is een Noors bedrijf dat is gespecialiseerd in sorteeroplossingen. Dit techbedrijf maakt machines die automatisch sorteren. Deze machines worden onder andere gebruikt in de voedingssector, maar zeker de recyclingsector is voor het bedrijf enorm belangrijk. Hun metaalrecyclingmachines sorteren jaarlijks ongeveer 715.000 ton metaal. Dat zijn meer dan 4.000 Boeing 747’s per jaar!

SolarEdge Technologies

Dankzij zonnepanelen kunnen veel Nederlandse huishoudens zelf groene energie opwekken en verbruiken. Dergelijke zonnepanelen wekken echter gelijkstroom op. Om de opgewekte energie te kunnen gebruiken, is er een omvormer nodig die deze gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Het bedrijf SolarEdge Technologies maakt omvormers die speciaal zijn geoptimaliseerd voor zonne-installaties. Het is in 2006 opgericht en het is uitgegroeid tot de wereldmarktleider binnen dit segment. Het aanbod gaat tegenwoordig verder dan dergelijke omvormers. Zo ontwikkelt men bijvoorbeeld ook oplossingen op het gebied van energieopslag en het opladen van elektrische auto’s.

Xpeng Motors

Het bedrijf Xpeng Motors ontwikkelt en produceert elektrische voertuigen en geniet niet meteen veel bekendheid in Nederland, maar is wel een van de belangrijkste spelers op de Chinese markt. De Chinese markt is een ongelofelijk belangrijke markt als het op verduurzamingspotentieel aankomt.

Deze autofabrikant werd in 2014 opgericht. Onder meer Lei Jun, de oprichter van Xiaomi, heeft er in een vroege fase in geïnvesteerd. In 2020 investeerde ook Alibaba in Xpeng Motors en niet veel later maakte het bedrijf bekend dat het zou overstappen naar LFP-accu’s, waardoor het gebruik van de grondstof kobalt overbodig is geworden. Hierdoor ligt het bereik van het voertuig lager, maar tegelijkertijd is de elektrische auto betaalbaarder geworden. Dat maakt deze elektrische wagen beter geschikt voor de Chinese markt.

Share Button