Waarom het verstandig is om te beleggen in een pand met duurzaamheidslabel

Bij vastgoedbeleggingen kijken ondernemers steeds bewuster naar duurzaamheid. Dit levert niet alleen lagere exploitatiekosten op vanwege energiebesparing, maar ook een hoger rendement in het algemeen door meer waarde van het vastgoed in de toekomst. Wat zijn drie redenen die het verstandig maken om te investeren in een duurzaam pand?

Lagere exploitatiekosten

Allereerst is het een groot voordeel dat duurzame gebouwen lagere exploitatiekosten hebben door een lagere energierekening door energiebesparing en eventueel door duurzame energieopwekking. Energieleveranciers vergelijken en daarbij gaan voor duurzame energie, maakt de combinatie nog beter. De energievraag wordt zoveel mogelijk beperkt door luchtdicht te bouwen, gebouwen te isoleren en door zongericht te verkavelen. Door daarnaast zelf energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen en te doen aan terugwinning uit reststromen dalen de exploitatiekosten nog verder. Bij het verkopen van het pand profiteer je hier nogmaals van.

Hogere marktwaarde door energielabel

Het is verplicht om een energielabel te hebben op jouw beleggingspand. Daarnaast biedt een gebouwkeurmerk meerwaarde. Zo kan een duurzaamheidslabel meerwaarde bieden als je jouw pand wilt verhuren, omdat je jouw pand zo duidelijk onderscheidt van andere gebouwen in de omgeving. Ook op het moment dat jij als vastgoedbelegger een pand wilt verkopen, kun je deze zo goed mogelijk in de markt zetten met een duurzaam energielabel in combinatie met een extra duurzaamheidslabel. Een dergelijk pand heeft meer toekomstwaarde dan een pand dat is gebouwd conform Bouwbesluit. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is het niet verplicht om een energielabel te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een beschermd monument of fabriekshal.

Het pand voldoet aan aankomende wetgeving

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren volgens het Bouwbesluit ten minste een energielabel C of beter hebben. Door al eerder aan de eisen te voldoen op het gebied van energieprestatie kun jij kosteneffectief investeren. Denk direct al verder dan 2023 en hou er rekening mee dat energielabel A in 2030 de standaard wordt en dat in 2050 een energieneutrale gebouwde omgeving het streven is. Door nu al te investeren in duurzaam vastgoed ben je wetgeving en eventuele boetes voor. Binnen iedere branche heeft een duurzaam pand de juiste uitstraling voor het imago, waardoor een duurzaam kantoorpand makkelijker verhuurd wordt. Een duurzaam pand is namelijk een zichtbaar en concreet voorbeeld van duurzaamheidsinspanningen en er valt altijd wat te vertellen over het pand waarin klanten worden ontvangen.

Overheden bieden ondernemers diverse subsidies voor bovenwettelijke investeringen op het gebied van energie- en milieu. Zo maken investeerders in groene energie al veel winst door subsidies. Voor investeringen in duurzaam vastgoed is er onder andere mogelijk een rente en liquiditeitsvoordeel met Groenfinanciering en bieden verschillende gebouwkeurmerken fiscaal voordeel met de Milieu-investeringsaftrek.

 

 

 

 

Share Button