The Routing Company haalt $15 miljoen op voor het openbaar vervoer van de toekomst

The Routing Company, een technologie startup opgericht door de 27-jarige Nederlandse Menno van der Zee en MIT-onderzoeker Alex Wallar met als missie om openbaar vervoer wereldwijd zo efficiënt mogelijk in te richten, maakt bekend $15 miljoen te hebben opgehaald in de A series financieringsronde, geleid door Galvanize Climate Solutions. Het bedrijf dat ongeëvenaarde technologie heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt busroutes continu aan te passen op de huidige vervoersvraag, maakt zich hiermee klaar voor verdere internationale expansie.

Diensten als Uber en Uber Pool en Lyft hebben het gemak van Mobility-as-a-Service en ride-sharing wel bewezen. Maar waar on-demand aanbieders de passagier gemak bieden, brengt dit enkel meer auto’s op de weg. Gedeelde on-demand ritten zijn daarentegen wel duurzaam, maar brengen inefficiënte routes en lange wacht- en reistijden met zich mee. Dan zijn er ook nog eens talloze bussen die via een vaste dienstregeling rijden ongeacht of er op dat moment vraag is. Voor velen zal het beeld van een bus met weinig tot geen passagiers niet onbekend zijn.

The Routing Company biedt de gulden middenweg: technologie voor gedeelde bussen die on-demand geboekt worden via een app, waarbij continu de meest optimale route wordt gereden, aangepast aan de huidige vraag. De oprichters Menno van der Zee (27) en Alex Wallar (27) ontwikkelde samen met professoren en onderzoekers van TU Delft en MIT geavanceerde technologie op basis van een algoritme die met ongeëvenaarde snelheid rit-aanvragen van passagiers met beschikbare voertuigen koppelt. Makkelijk is dat niet; met slechts één voertuig en vijf passagiers zijn er namelijk al zo’n 113.400 mogelijke routes. Elke 15 seconden wordt het systeem geüpdatet waardoor ten alle tijden de meest optimale route wordt geselecteerd. Het resultaat is 80% minder voertuigen op de weg, die zo veel mogelijk passagiers in een zo kort mogelijke tijd vervoeren. Hiermee biedt The Routing Company niet alleen een uitkomst voor stedelijke gebieden, maar ook voor buitengebieden waar de optimale capaciteit van het openbaar vervoer niet wordt benut.

“Veelal wordt er als iets duurzamer wordt ingericht, ingeleverd op gebruiksgemak. Bij The Routing Company gaan we voor ‘en-en’. Onze focus ligt op het aanbieden van de oplossing voor het meest efficiënte OV op mondiale schaal en hiermee een positieve impact te hebben op passagiers, de maatschappij en het milieu,” aldus co-founder van The Routing Company, Menno van der Zee.

Na de start van diverse pilots en projecten anderhalf jaar geleden is The Routing Company inmiddels actief in meerdere gebieden van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Europa en realiseerde de technologie ruim 80.000 ritten. Met een bewezen meetbare impact op het gemak voor passagiers en het milieu is het nu tijd voor internationale opschaling en uitbreiding van het team. Hiervoor heeft het bedrijf in de A series financieringsronde, geleid door Galvanize Climate Solutions, $15 miljoen opgehaald. Het totaal aan opgehaalde financiering in de afgelopen twee jaar komt hiermee op ruim $21miljoen te staan.

Over The Routing Company

The Routing Company is in 2019 opgericht door de Nederlandse Menno van der zee (27) en Alex Wallar (27). Zij ontwikkelde, in samenwerking met diverse onderzoekers en professoren van TU Delft en MIT, geavanceerde technologie voor on-demand gedeeld openbaar vervoer. Het algoritme van het bedrijf kan met de ongeëvenaarde snelheid passagiers met beschikbare voertuigen koppelen en zo continu de meest optimale routes bepalen. Hierdoor kunnen er zo zoveel mogelijk passagiers worden vervoerd met zo min mogelijk voertuigen, terwijl er niet wordt ingeleverd op wacht- en reistijd. The Routing Company ambieert om samen met vervoersaanbieders en gemeenten het openbaar vervoer wereldwijd zo efficiënt in te richten voor een positieve impact op reizigers, de maatschappij en duurzaamheid. Het bedrijf is inmiddels actief in verschillende gebieden in Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Europa en heeft 27 medewerkers in dienst met James Cox (voorheen verantwoordelijk voor de uitrol van UberPOOL in 41 steden en Chief Product Officer bij Canoo) als CEO, Dick Alexander (voorheen EVP en interim CEO van Transdev North America) als Head of Business Development, en Bradford Church (voorheen leider van UberBus) als VP of Product.

 

Share Button