Triodos Investment Management lanceert nieuw fonds gericht op welzijn en ontwikkeling van kinderen

Triodos Investment Management (Triodos IM) maakt vandaag de lancering bekend van een nieuw fonds gericht op de verbetering van het welzijn en de ontwikkeling van kinderen wereldwijd: Triodos SICAV I – Triodos Future Generations Fund, een open-ended fonds voor professionele en retail-beleggers. Door de focus op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen biedt het fonds een uniek sociaal investeringsthema. Het fonds is op 31 maart 2022 gelanceerd met een fondsgrootte van EUR 28 miljoen. Triodos IM zal jaarlijks 0,1% van de NAV doneren ter ondersteuning van UNICEF-programma’s.

Gezonde en gelukkige kinderen vormen de sleutel voor een voorspoedige toekomst. Helaas is een dergelijke toekomst voor de huidige jeugd en de generaties die volgen niet meer vanzelfsprekend. Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, toenemende ongelijkheid in grote delen van de wereld en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen vormen een bedreiging voor hun toekomstkansen en hun veiligheid. Daarom investeert Triodos Future Generations Fund specifiek met het oog op het verbeteren van het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, nu en in de toekomst. Het fonds investeert in bedrijven die een bijdrage leveren aan de basisbehoeften van kinderen wereldwijd alsmede aan hun ontwikkeling en hun kansen om als volwassene hun volle potentieel te kunnen benutten.

Vijf investeringsthema’s

Triodos Future Generations Fund streeft positieve impact en gezonde financiële resultaten na door te investeren in een geconcentreerd portfolio van wereldwijde beursgenoteerde small- en midcap-bedrijven die actief zijn in een van de vijf impact-thema’s van het fonds: gezondheid en welzijn, onderwijs, gelijke kansen, toegang tot basisvoorzieningen en veiligheid. Het fonds wordt actief gemanaged en heeft een lange-termijn investeringshorizon, een geconcentreerde portfolio met 30-40 bedrijven, gediversifieerd naar sectoren, regio’s en bedrijfsgrootte. Het fonds maakt onderdeel uit van Triodos Investment Management’s Impact Equities & Bonds.

Sjoerd Rozing, fondsmanager van Triodos Future Generations Fund: “Sinds mensenheugenis hebben we altijd de wens gekoesterd dat onze kinderen en kleinkinderen het beter zouden hebben dan wijzelf: dat ze welvarender, gezonder en beter opgeleid zouden zijn. Vandaag de dag zien we dat de toekomst van de huidige jonge generatie op het spel wordt gezet. Daarom investeert Triodos Future Generations Fund in beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen. Nu en in de toekomst.”

Ter ondersteuning van UNICEF

Triodos IM zal jaarlijks 0,10% van de NAV van het fonds doneren aan UNICEF ter ondersteuning van programma’s als Building bricks for the future. Dit project richt zich op twee grote uitdagingen in Ivoorkust (Afrika): afvalmanagement en onderwijs. Door plastic afval te verwerken in bouwstenen waarmee vervolgens klaslokalen worden gebouwd, worden beide problemen tegelijk aangepakt. Daarnaast zal Triodos IM, los van het fondsbeheer, samenwerken met UNICEF om de stem van kinderen te versterken en hun rechten binnen de wereld van vermogensbeheer te bevorderen, voortbouwend op UNICEF’s tool die investeerders helpt om kinderrechten in ESG-evaluaties te integreren.

Sandra Visscher, Executive Director bij UNICEF in Luxemburg: “Dit jaar is de 10e verjaardag van de Children’s Rights and Business Principles die de verantwoordelijkheden van bedrijven en investeerders op het gebied van kinderrechten uiteenzetten. Hoewel kinderen bijna een derde van de wereldbevolking uitmaken, weerspiegelt het mensenrechtenbeleid van investeerders zelden specifieke overwegingen die bedrijven moeten maken om de rechten van kinderen te respecteren. We hopen dat deze samenwerking zal helpen om kinderrechten duidelijker op de agenda van beleggers te plaatsen en de integratie van kinderrechten in ESG-besluitvormingsprocessen in de hele beleggerswereld te stimuleren.”

De fondsmanager

Sjoerd Rozing is aangesteld als fondsmanager van Triodos Future Generations Fund. Sjoerd is werkzaam voor Triodos sinds 2017, voorheen als Senior Investment Analyst waarbij hij verantwoordelijk was voor de selectie en analyse van de Impact Equities & Bonds portfoliobedrijven.

Details van het fonds

Triodos Future Generations Fund is een sub-fonds van Triodos SICAV I, een beleggingsfonds dat wordt beheerd door Triodos Investment Management. Triodos Future Generations Fund heeft een open-ended structuur en is dagelijks verhandelbaar tegen net asset value. Het fonds is geclassificeerd als een ‘undertaking for collective investment in transferable securities’ (UCITS) onder de UCITS Directive (Directive 2009/65/EC). De verkoop van aandelen in het fonds start per 31 Maart 2022.

Share Button