BlackRock schrijft zich in voor data SDI Asset Owner Platform

Bron
APG

BlackRock, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders, heeft zich ingeschreven voor de dataset van het SDI Asset Owner Platform (SDI AOP). APG is medeoprichter van het platform, dat bedrijven beoordeelt op basis van hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). De betrokkenheid van een wereldwijde speler als BlackRock weerspiegelt de groeiende focus onder beleggers op het afstemmen van hun portefeuilles met de SDG’s.

De stap die BlackRock heeft genomen om zich in te schrijven voor de dataset betekent een grote uitbreiding van de SDI AOP-gebruikersgroep in termen van vermogen. De gecombineerde activa onder beheer waarop de gegevens worden toegepast, hebben de grens van US$ 10 biljoen nu overschreden. De SDI-standaard en dataset van het platform helpen beleggers de SDG’s op te nemen in hun beleggingsprocessen en beheersactiviteiten. Het stelt hen ook in staat om op transparante en consistente wijze verslag uit te brengen aan klanten en externe belanghebbenden.

Claudia Kruse, voorzitter van het SDI AOP, zegt het volgende: “We zijn bijzonder verheugd dat BlackRock voor de SDI-standaard heeft gekozen en tot de SDI AOP-community is toegetreden die op dit moment meer dan US$ 10 biljoen vertegenwoordigt. Samen met de andere leden van het SDI AOP blijven we de reikwijdte van de SDI-standaard en de toepassingen daarvan uitbreiden.”

De SDG’s werden in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld en richten zich op een betere en duurzame wereld door een breed scala aan wereldwijde problemen aan te pakken, variërend van klimaatverandering tot toegang tot gezondheidszorg. Beleggingen in bedrijven waarvan de producten en diensten bijdragen aan de realisatie van de SDG’s worden Sustainable Development Investments (SDI’s) genoemd. De grootste vermogensbeheerklanten van APG, pensioenfondsen ABP en bpfBOUW, hebben voor 2025 ambitieuze SDI-doelen vastgesteld. ABP streeft ernaar om 20% van haar pensioenvermogen te beleggen in SDI’s en het doel van bpfBOUW is 25% tegen het jaar 2025.

Lanceringspartner

APG heeft het SDI AOP samen met PGGM, AustralianSuper en British Columbia Management Corporation (BCI) in 2020 opgericht. Het platform voorziet in een gemeenschappelijke taxonomie en dataset die bijdragen aan de SDG’s. Data science-partner Entis heeft met behulp van kunstmatige intelligentietechnologie tot op heden voor ongeveer 8.700 bedrijven SDI-classificaties gegenereerd. De taxonomie en methodiek worden onderhouden door de SDI AOP-ontwerpautoriteit, bestaande uit de vier beleggers die het platform lanceerden. Qontigo is de wereldwijde distributeur van de standaard.

In 2021 heeft APG samen met BlackRock en indexprovider Qontigo de iSTOXX APG World Responsible Investment Indices geïntroduceerd. Dit initiatief speelt in op de groeiende vraag naar op maat gemaakte, duurzame indexproducten. De indices volgen meerdere duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder SDI’s. Deze worden gecombineerd in een stapsgewijze aanpak die één duurzaamheidselement tegelijkertijd introduceert om uiteindelijk een evenwichtig samengestelde portefeuille te verkrijgen waarin alle criteria worden toegepast.

Toekomstige onderzoeksagenda

Het SDI AOP werkt samen met haar groeiende community van vermogensbezitters om de waarde van het platform te verhogen door het product voortdurend te verfijnen en uit te breiden in verschillende dimensies: bredere dekking van bedrijven, productverfijningen in specifieke sectoren en de toevoeging van metrieken voor negatieve impact, toekomstgerichte metrieken (zoals patenten) en resultaatgerichte metrieken.

Share Button