ILX en Asian Development Bank sluiten samenwerkingsverband voor de financiering van duurzame projecten in de regio Azië/de Stille Oceaan

Bron
ILX

De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) en ILX Management B.V. (ILX) werken samen om institutionele beleggers te stimuleren te investeren in de economische ontwikkeling en sociale vooruitgang in de ontwikkelingslanden waar de ADB actief is, en waar dat mogelijk is deze investeringen op te schalen. ILX zal investeren namens de Nederlandse pensioenverstrekker APG Asset Management en additionele deelnemende pensioenfondsen.

De samenwerkingsovereenkomst stelt de ADB in staat haar ambitie waar te maken om sterke partnerschappen aan te gaan met institutionele beleggers om te komen tot een welvarende, inclusieve, veerkrachtige en duurzame regio. De bank zal nog beter in staat zijn om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen en haar ambities waar te maken om van 2019 tot 2030 cumulatief 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken. Ten minste 75% van haar projecten moeten tegen 2030 gericht zijn op de aanpak van klimaatverandering.

Deze overeenkomst biedt institutionele beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de jarenlange ervaring van de ADB met succesvolle investeringen in belangrijke economische sectoren in Azië/Stille Oceaan. De investeringen richten zich op het klimaat en/of op de SDG’s en bieden een aantrekkelijk, risico-gewogen rendement, in combinatie met solide waarborgen rond milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG).

APG Asset Management, Nederlands grootste pensioenfonds, heeft onlangs 750 miljoen dollar toegezegd als hoofdinvesteerder in het ILX Fund I. Na die eerste  toezegging van APG mikt ILX op een totale fondsomvang van 1 miljard dollar voor ILX Fund I, waarbij het restant van andere pensioenfondsen afkomstig zal zijn.

Voor zijn ontwikkelingsfase heeft ILX subsidies ontvangen van KfW, de Duitse ontwikkelingsbank, namens het federale ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ); van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken; en van het Britse Foreign, Commonwealth and Development Office. Zij staan volledig achter de rol van ILX bij het mobiliseren van institutioneel particulier kapitaal voor toonaangevende multilaterale ontwikkelingsbanken en andere instellingen voor ontwikkelingsfinanciering als ondersteuning van investeringen in opkomende markten in verband met de SDG’s en klimaatfinanciering.

Suzanne Gaboury, directeur-generaal van de afdeling Private Sector Operations van de ADB, zei hierover het volgende: “We zijn verheugd samen te werken met ILX om financiële middelen aan te trekken die ontwikkelingslanden zullen helpen hun SDG’s te verwezenlijken. Het uitbreiden van partnerschappen met institutionele beleggers zoals ILX en ADB’s ervaring met het investeren met het oog op ontwikkelingsimpact zal een betekenisvolle bijdrage leveren aan met name de klimaatactie in onze regio.”

Elvira Eurlings, Chief Investment Officer van ILX, zei: “We zijn blij dat we dit strategische partnerschap met de ADB hebben kunnen sluiten. Dit partnerschap toont aan dat de ADB zich actief wil inzetten voor ILX en voor institutionele beleggers, als belangrijke partner bij haar inzet om een duurzame groei te financieren in Azië/de Stille Oceaan. We kijken uit naar een langdurig partnerschap met de ADB en naar een nauwe samenwerking met de gemeenschap van institutionele beleggers, die belangrijke partners aan het worden zijn voor de financiering van SDG- en klimaatfinancieringsprojecten in opkomende markten.”

Ernesto Braam, lid van de Raad van Bestuur van de ADB uit Nederland, zei: “Ik feliciteer ADB en ILX met de ondertekening van deze innovatieve investeringsovereenkomst die de SDG- en klimaatdoelstellingen van zowel de ADB en als institutionele beleggers zal ondersteunen. Dit is een voorbeeld voor andere institutionele beleggers.”

Share Button