IM Efficiency haalt grote Seed financieringsronde op om het gebruik van zonne-energie in het goederenvervoer over de weg te versnellen.

Nu de transportsector steeds meer prioriteit geeft aan duurzaamheid, zijn zonnepanelen op trucks een  steeds interessantere oplossing voor vrachtwagenparken in heel Europa. IM Efficiency, een innovatieve tech scale-up, is er onlangs in geslaagd financiering op te halen middels een overtekende Seed ronde  geleid door BOM, Rockstart en andere investeerders. De investering zal worden gebruikt om de  commerciële uitrol van SolarOnTop te versnellen. De innovatieve onboard solar technologie is speciaal  ontworpen voor vrachtwagens en trailers om het brandstofverbruik en hun CO₂-voetafdruk te  verminderen. Met al meer dan 50 SolarOnTop-installaties op de weg in Nederland, België, Duitsland en  Hongarije wordt de investering ingezet om aan de groeiende marktvraag te voldoen. Bovendien wordt  de financiering gebruikt om de ontwikkeling van nieuwe onboard solar technologieën voor verschillende toepassingen te voltooien, waardoor IM Efficiency’s missie om vrachtwagens in mobiele zonneparken te  veranderen, wordt versneld. 

Nu duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in de transportsector en de regelgeving, neemt de vraag  naar oplossingen voor zonne-energietechnologie op voertuigen snel toe. Met meer dan 150.000  opleggers alleen al in Nederland, en naar schatting enkele miljoenen in de Europese Unie, biedt de  markt voor vrachtwagens en aanhangwagens aanzienlijke groeimogelijkheden.

Omdat zware vrachtwagens dure en vervuilende methoden nodig hebben om elektriciteit op te wekken,  heeft IM Efficiency dit probleem aangepakt met SolarOnTop, een onboard solar technologie die  elektriciteit opwekt uit zonnepanelen. De SolarOnTop vermindert het brandstofverbruik al sinds de  marktintroductie in 2022 met 1.000-3.000+ liter diesel per vrachtwagen per jaar. Wanneer de  vrachtwagen geparkeerd staat voorziet de technologie de elektronica van de cabine van stroom, zodat  deze niet stationair hoeft te draaien. De SolarOnTop voorziet ook elektrische apparatuur in de oplegger  van stroom en vermindert de negatieve impact van de dynamo op het brandstofverbruik tijdens het  rijden. Er zijn ook toepassingen waarbij de SolarOnTop de oplegger van de benodigde elektriciteit voorziet, waardoor de oplegger betrouwbaarder ingezet kan worden in logistieke operaties en onafhankelijk wordt van de trekker. Met het intelligente energy management system wordt de zonne energie op optimale wijze aan de vrachtwagen geleverd, wat resulteert in aanzienlijke  brandstofbesparingen en een vermindering van de CO₂-uitstoot. Met de doorontwikkelingen die IM  Efficiency doet, worden deze voordelen uitgebreid naar elektrische vrachtwagens en andere  grootverbruikers, waardoor de elektrische actieradius met de kracht van de zon kan worden vergroot.  Op die manier dragen de oplossingen van IM Efficiency bij aan het milieu en zijn er financiële voordelen  voor wagenparken en de transportsector.

“IM Efficiency maakt de transportsector duurzamer door solar systemen te leveren die op eenvoudige  wijze op daken van opleggers worden gemonteerd. Deze SolarOnTop-oplossing verlaagt de  brandstofkosten veroorzaakt door elektrische verbruikers, zoals laadkleppen en de verbrandingsmotor  zelf, aanzienlijk en verhoogt de betrouwbaarheid van het trailergebruik omdat de accu’s aan boord  voortdurend worden opgeladen. Het stelt transportbedrijven ook in staat om te voldoen aan de steeds  strenger wordende EU-regelgeving inzake CO₂-uitstoot voor de transportsector. Rockstart is verheugd  om deel te nemen aan deze financieringsronde die IM Efficiency in staat stelt hun bedrijf verder op te  schalen en hun technologisch leiderschap uit te breiden”.  – Max ter Horst, Managing Partner Energie, Rockstart

“IM Efficiency versnelt de energietransitie met zijn innovatieve ‘SolarOnTop’ technologie waarmee  energiebesparingen en koolstofemissiereductie worden gerealiseerd. Hun oplossing is een echte game  changer met veel potentie. Het past heel goed in ons streven om Brabant energieneutraal te maken. We  zien dat IM Efficiency door hun technologie en samenwerking met lokale bedrijven een positieve bijdrage  levert aan het toch al sterke mobiliteitsecosysteem in Brabant, gecentreerd rond de Automotive Campus.  Onlangs sloeg IM Efficiency de handen ineen met Nederlandse solarbedrijven om fotovoltaïsche  productie terug te brengen naar Nederland via het SolarNL-project en ASOM, samen met andere BOM portefeuillebedrijven (zoals Taylor en Lightyear-layer).” – Ingrid Nieweg, Investment Manager BOM

“Het team van IM Efficiency heeft hard gewerkt aan het bewijzen van de voordelen van zonne-energie op  vrachtwagens, terwijl we veel hebben geleerd over de diverse en dynamische gebruikstoepassingen in  het dagelijks werk van onze klanten. Met een markt en samenleving die de transitie naar duurzame  transporttechnologieën hard nodig heeft, stelt het voltooien van deze Seed-financieringsronde IM  Efficiency in staat de volgende stap te zetten en binnen korte tijd honderden vrachtwagens te veranderen  in mobiele zonneparken. Wij zijn ervan overtuigd dat de trailer de sleutel is tot CO₂-neutraal transport en  met deskundige investeerders aan boord zijn we nu in de positie om onze next-gen technologieën op de markt te brengen en de CO₂-uitstoot nog verder te verminderen. Blijf op de hoogte van alle spannende  features die IM Efficiency de komende tijd gaat uitrollen! ” – Martijn Ildiz, Founder & CEO, IM Efficiency

Over IM Efficiency

IM Efficiency is een toonaangevende speler op de Europese markt voor vrachtwagens en  aanhangwagens op zonne-energie, en is al sterk vertegenwoordigd op markten als Duitsland, Nederland  en België, met meer dan 25 tevreden klanten. IM Efficiency is ook één van de oprichters van Alliance for  Solar on Mobility (ASOM), een organisatie die het gebruik van zonne-energie op alle soorten voertuigen  wil bevorderen. Met de financiering wil IM Efficiency haar verkoop- en distributiekanalen verder  uitbreiden en nieuwe innovatieve zonnetechnologieën doorontwikkelen om vervolgens op de markt te  brengen. Hierdoor zal de tech scale-up duurzaam goederenvervoer over de weg versnellen, de klimaat impact van wagenparken in heel Europa verminderen en het brandstofverbruik terugdringen.

Share Button