In Ovo en Europese Investeringsbank bundelen krachten om duurzaamheid en dierenwelzijn te verbeteren

Bron

In Ovo, een Nederlandse AgriTech scale-up, heeft een overeenkomst gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) voor een lening van €40 miljoen. Deze financiering maakt de doorontwikkeling mogelijk van Ella®: In Ovo’s snelle en nauwkeurige technologie om het geslacht van eieren in een vroeg stadium te bepalen. Met Ella zijn broederijen (bedrijven die kuikens produceren om te verkopen aan legboerderijen) in staat om enkel vrouwelijke kuikens uit te broeden. Hierdoor hoeven mannelijke kuikens niet direct na het uitkomen gedood te worden.

Duurzame pluimveeproductie

Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 6,5 miljard mannelijke kuikens gedood, omdat zij geen economische waarde hebben. In Ovo’s Ella-technologie, ontwikkeld in nauwe samenwerking met de sector, stelt broederijen in staat enkel vrouwelijke kuikens uit te broeden. Omdat de mannelijke eieren niet uitkomen, wordt het proces efficiënter en duurzamer. Hierdoor vermindert de carbon footprint van de broederijen aanzienlijk.

Mede-oprichter van In Ovo, Wouter Bruins, over de overeenkomst: “We zijn buitengewoon trots en dankbaar voor deze prestigieuze en grote steun van de EIB. Deze lening bevestigt niet alleen de positie van In Ovo als toonaangevende scale-up in de AgriTech-sector, maar is ook een belangrijke mijlpaal in de groei van het bedrijf.”

“De technologie van In Ovo betekent een verbetering op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid in de pluimveesector, dat past goed binnen de beleidsprioriteiten van de EIB”, stelde EIB-vicepresident Kris Peeters. “In de afgelopen jaren hebben we verschillende belangrijke innovaties uit Nederland gesteund en dit willen we blijven doen, met name als het gaat om technologieën die zo relevant zijn voor het milieu.”

Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, voegt toe: “Het waarborgen van de dierenwelzijnsnormen in Europa – die tot de hoogste ter wereld behoren – is een prioriteit voor ons. Met deze technologie zullen we het systematisch doden van miljoenen mannelijke kuikens in de hele Europese Unie voorkomen. Dit is een belangrijke stap in ons werk om de normen voor dierenwelzijn in onze Unie te verbeteren.”

Met steun van Europa innoveren in de pluimveesector

De financiële steun van EIB voor dit project is mede mogelijk gemaakt door het InvestEU-programma. Dit programma wil tussen 2021 en 2027 meer dan €372 miljard aan aanvullende investeringen voor EU-beleidsprioriteiten doen.

In Ovo zal de lening ook gebruiken om Eve®-technologie verder te ontwikkelen. Eve monitort met sensoren het volledige broedproces en zorgt op die manier dat er meer gezonde kuikens worden geboren. Naast Ella en Eve zoekt In Ovo naar verdere innovaties die zijn gericht op de verbetering van dierenwelzijn en duurzaamheid in de pluimveesector.

Share Button