7 vragen over Duurzaam Beleggen Academie beantwoord

Loege Schilder geeft antwoord op 7 vragen waarmee hij een toelichting geeft over de achtergrond van de oprichting van de Duurzaam Beleggen Academie en wat ze allemaal doen.

Wie zijn de mensen van Duurzaam Beleggen Academie?

Loege Schilder, Jaap Plat en Sabine Pronk zijn in maart begonnen met de Duurzaam Beleggen Academie (DBA). Loege heeft eerder gewerkt als marketmaker in opties Philips en Deutsche Bank. Daarna heeft hij 20 jaar gewerkt als vermogensbeheerder. Daarnaast geeft hij geregeld zijn mening over de aandelenmarkten bij onder andere Fiscalert, IEX, Telegraaf Media Groep en BNR.

Jaap Plat is één van de andere initiatiefnemers van de Duurzaam Beleggen Academie. Jaap was vanaf 1993 ruim 24 jaar actief als professioneel handelaar in aandelen- en indexopties.

De andere initiatiefnemer is Sabine Pronk. Ze werkte bij onder andere Microsoft in de opleiding van de medewerkers. Sabine zorgt voor de kwaliteit en de verbetering van de beleggingscursussen van de academie.

Waarom zijn jullie met DBA begonnen?

De afgelopen jaren zijn veel mensen begonnen met beleggen. Door de lage rente krimpt je vermogen op de spaarrekening. Helemaal als de inflatie en belasting wordt meegeteld. Huisjes kopen en verhuren was lang een alternatief, maar de huidige huizenprijzen en de weerstand bij de politiek maken dat minder interessant. Je komt dan al snel uit bij beleggen. Maar hoe pak je dat aan? Veel van die beleggers hebben onvoldoende kennis en nemen daardoor onbewust teveel risico.

Daarnaast waren wij op zoek naar een plek waar particuliere beleggers duurzaamheidsinformatie van aandelen konden vinden. Die informatie bleek lastig te vinden. Daarom hebben we het zelf maar gemaakt.

Duurzaam Beleggen Academie helpt mensen die duurzaam vermogen willen opbouwen met cursussen, actuele beleggingsinformatie en aandelenanalyses. Deze informatie wordt gedeeld via ons dashboard waarmee je gemakkelijk kansrijke duurzame aandelen kunt vinden. Op die manier kan iedereen beleggen in maximaal 1 uurtje per maand.

Wat doet DBA anders dan andere partijen?

Wij bieden twee producten: een online cursus en een abonnement met toegang tot onze database met meer dan 3500 bedrijven die we analyseren op financiële en duurzame factoren. Er zijn meer beleggingscoaches of data-aanbieders. Wij zijn de enige die duurzaamheidsdata integraal meenemen in ons proces. Daarnaast zijn we niet gericht op de (dag)handel en op het behalen spectaculaire winsten in korte tijd. Wij willen onze leden helpen om een gebalanceerde portefeuille op te bouwen die juist minder schommelt in waarde. De ervaring leert dat goed risicobeheer op termijn leidt tot meer vermogensgroei.

Hoe beoordeelt DBA de duurzaamheid van aandelen?

We kijken verder dan alleen milieu en klimaat. We kijken ook naar gelijke kansen, (het voorkomen) van kinderarbeid en het tegengaan van slechte producten zoals wapens en tabak. Verder is goed ondernemingsbestuur een belangrijk onderdeel van duurzaam beleggen. Frauderende bestuurders hebben beleggers veel geld gekost.

We starten met een kwantitatieve beoordeling op basis van de ESG-score. De E staat voor Environment (milieu en klimaat), de S voor Social en de G voor Goed ondernemingsbestuur. We kijken naar de hoogte van ESG-score, die inzicht geeft in de mate waarin een bedrijf verantwoord onderneemt. Maar we kijken ook naar de verandering van de ESG score. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven die duurzamer worden ook een beter rendement halen dan gemiddeld.

Vervolgens beoordelen we de bedrijven kwalitatief. Wat doet het bedrijf aan duurzaamheid waardoor het die hoge ESG-score verdient? Hoe speelt het bedrijf in op trends zoals de vergrijzing, circulaire economie en smart mobility? Wat is de duurzame impact die het bedrijf maakt? Bij deze kwalitatieve analyse kijken we ook wat de (duurzame) propositie van het bedrijf uniek maakt en of dat voldoende onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie.

Vanaf welk bedrag kan ik lid worden bij DBA?

Hoewel onze leden wel bezig zijn om vermogen op te bouwen, hebben wij geen ondergrens. Onze leden hebben zelf een beleggingsrekening. Wij leveren data en analyses als input om zelf aandelen te kopen. Wij houden een Topselectie bij van 40 bedrijven, gespreid over verschillende sectoren. Het maakt ons niet uit of iemand belegt met € 10.000, € 100.000 of € 1.000.000. Onze leden betalen voor de toegang tot de database € 365 per jaar. Dus € 1 per dag. Kennismaken kan al vanaf 19 euro voor de eerste maand.

Waar willen jullie met DBA staan over 10 jaar?

Over 10 jaar moet iedere belegger duurzaamheid en ESG meenemen bij de beoordeling van een aandeel. Het zou mooi zijn als wij daar een bijdrage aan kunnen leveren door een grote groep beleggers van de juiste informatie te voorzien. Vooral de belegger die zelf grip wil houden en wil investeren in kansrijke duurzame en verantwoorde aandelen is van harte welkom bij onze club.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het rendement van duurzame bedrijven beter dat van niet-duurzame bedrijven. Terwijl het risico van duurzame bedrijven lager is. Daarmee snijdt het mes dus aan twee kanten. De belegger een beter rendement met minder risico en de wereld wordt een beetje mooier.

Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden?

Het makkelijkste is op onze website: www.duurzaambeleggenacademie.nl. Daar vind je meer informatie over duurzaam beleggen in de vorm van blogs en e-books. Verder geven we ook geregeld webinars. Wil je gelijk aan de slag met duurzaam beleggen dan kun je natuurlijk ook inschrijven voor de online cursus of lid worden van de DBAandelenClub voor toegang tot de database met aandelenanalyses.

 

Share Button