Beleggen met maatschappelijk rendement? Zo doe je dat

Steeds meer particuliere en institutionele beleggers baseren hun beleggingskeuzes op financiële én niet-financiële criteria, en kiezen daarmee voor impact investing. Naast een financieel rendement streven ze zo ook een aantoonbaar maatschappelijk rendement na. Door die toegenomen belangstelling voor impact investing ontwikkelen steeds meer partijen impactinvestingproducten.

Vraag en aanbod: een mismatch?

Steeds vaker spreek ik particuliere klanten die met hun vermogen een maatschappelijk rendement willen maken. Deze trend bleek ook uit ons onderzoek Vermogend Nederland in 2017 onder miljonairs in Nederland. Vooral de jongere generatie laat zich daarbij gelden: bijna 50% van de ondervraagde personen jonger dan vijftig jaar heeft interesse in impact investing. Maar niet alle impactbeleggingen zijn voor iedere belegger even makkelijk toegankelijk. Veel impactfondsen zijn klein, waardoor het voor grote beleggers niet mogelijk is grotere bedragen in één fonds onder te brengen. Daarnaast zijn impactbeleggingen vaak illiquide, oftewel ze kennen een lange looptijd en daarnaast een hoog minimaal instapniveau. En dit maakt impactfondsen juist weer lastig toegankelijk voor particuliere beleggers.

Beter toegankelijk

Een pool, oftewel een fund of funds, is een mogelijk middel om impactfondsen toegankelijk te maken voor een breder publiek. Met een pool met onderliggende fondsen met verschillende looptijden kan een aflopend liquiditeitsprofiel worden gecreëerd, in plaats van één vaste looptijd. Ook kan in meer fondsen worden belegd, waarmee het vermogen beter wordt gespreid over bijvoorbeeld verschillende beleggingscategorieën, regio’s en impactthema’s. Daarnaast kunnen door samenvoegen van vermogen meerdere klanten profiteren van de research die al gedaan is.

Kempen Global Impact Pool

Om impact investing toegankelijk te maken voor een groter aantal klanten heeft Kempen dit jaar de Kempen Global Impact Pool opgericht. Dit betreft een fund of funds dat investeert in private equity, fixed income en infrastructuur. De Kempen Global Impact Pool heeft als doel een positieve bijdrage te leveren aan vijf van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Zo rapporteert de Kempen Global Impact Pool over haar bijdrage aan onder meer betaalbare, goede gezondheidszorg en financiële diensten, het verduurzamen van de voedselketen en betaalbare en duurzame energie.

Wieke Maarleveld, product manager & advisor impact investing bij Van Lanschot.

De voordelen en de risico’s van impact investing bespreken we in een artikel in Cornelis 1|2018.

Share Button