Pieter Lugtigheid: “Waarom stapt Aegon uit palmolie?”

Het was hot news begin deze maand. Aegon Nederland stapt uit palmolie en is daarmee na a.s.r. de tweede grote verzekeraar die deze industrie uitsluit. Waarom doet Aegon dat? Wat zijn criteria voor uitsluiten? En wat zit er nog meer aan te komen? Pieter Lugtigheid, Head of Responsible & Sustainable Business, geeft antwoorden.

Grofweg kan worden gesteld dat een verzekeraar drie instrumenten heeft om in te grijpen bij lopende beleggingen in een controversiële sector: uitsluiten, stemmen of in gesprek gaan. “Dat laatste, ook wel engagement genoemd, hebben wij vorig jaar 335 keer gedaan”, vertelt Lugtigheid. Als Aegon scherpen we constant ons beleid maatschappelijk verantwoord beleggen aan. Deze laatste uitsluiting maakt daar deel vanuit.

Waarom kiezen jullie voor uitsluitingen?

“Als Aegon Nederland hebben we sinds 2010 een beleid maatschappelijk verantwoord beleggen. We zien in toenemende mate belangstelling voor onze beleggingen. Extern, omdat bijvoorbeeld klanten en NGO’s ons daarop aanspreken en met ons in gesprek willen, maar zeker ook intern. Denk aan collega’s die letterlijk op de deur kloppen en vragen: hoe zit dat? Wij proberen daarom in gesprek te gaan met klanten, NGO’s, met collega’s. Onder andere op basis daarvan scherpen we onze keuzes aan. We beleggen bijvoorbeeld niet in controversiële wapens zoals clusterbommen. We beleggen ook niet in landen waar sprake is van systematische schendingen van mensenrechten. En we beleggen niet in mijnbouwbedrijven die dertig procent of meer van hun inkomsten uit steenkool halen. We hebben besloten om alle overblijvende beleggingen af te stoten en kolenmijnondernemingen toe te voegen aan de uitsluitingslijst om de strijd tegen klimaatverandering te ondersteunen. Verder zullen we geen nieuw general account geld beleggen in tabak en gaan we bestaande beleggingen afbouwen. En nu dus ook palmolie.”

Lees het volledige interview

Share Button