Verzekeraar Aegon stopt met investeringen in palmolie

Aegon Nederland belegt vanaf vandaag niet langer in palmolie. Het is hiermee, na A.S.R. Verzekeringsgroep, de tweede grote verzekeraar die geen geld steekt in de palmolie-industrie en zo bijdraagt aan de bescherming van het laatste regenwoud. Milieudefensie riep Aegon eerder dit jaar op haar financiering van palmolie te staken, en publiceerde het rapport “Draw the Line” over misstanden in de palmolie-industrie. Milieudefensie roept andere financiële instellingen op dit voorbeeld te volgen.

Rolf Schipper, campagneleider bij Milieudefensie: “Steeds meer financiële instellingen sluiten de palmolie-industrie uit. Dat is goed nieuws. Want het dichtdraaien van de geldkraan is de enige taal die de verwoestende palmolie-industrie verstaat. Dat heeft twintig jaar aan wanpraktijken wel duidelijk gemaakt. Hoog tijd dat nu ook andere grote financiers van palmolie, zoals ABN AMRO, Rabobank en ING, hun geld terugtrekken.”

Aegon onderbouwt haar besluit om zich terug te trekken uit deze controversiële sector: “Nog steeds wordt de sector in verband gebracht met ontbossing, landroof, mensenrechtenschendingen en klimaatverandering. Tropisch regenwoud verdwijnt en maakt plaatst voor een monocultuur van palmolieplantages met onder meer veel negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Het platbranden van oerwoud heeft naast de vernietigende uitwerking op flora en fauna ook nog een flinke impact op klimaatverandering. Primaten als de orang-oetang verliezen hun habitat en worden verdreven. Daarnaast zien we dat de afgelopen 15 jaar de palmoliesector nog onvoldoende in staat is gebleken om verbeteringen door te voeren en bestaande regels te handhaven en te sanctioneren.”

Aegon Nederland kwam tot haar beslissing na een oproep van Milieudefensie eerder dit jaar. In het Milieudefensie-rapport “Draw the Line” dat in juli verscheen, wordt duidelijk dat de palmolie-industrie al decennia faalt in het aanpakken van ernstige misstanden. Zo wordt de lokale bevolking stelselmatig geïntimideerd en beroofd van het land waar zij al generaties lang op woont. Het regenwoud wordt op grote schaal met de grond gelijk gemaakt, waardoor orang-oetans, tijgers en olifanten dreigen uit te sterven en het klimaat steeds verder opwarmt. Het rapport beschrijft 118 misstanden bij 14 grote palmoliebedrijven. “Het topje van de ijsberg,” aldus Schipper, “want de meeste zaken komen niet eens aan het licht, omdat de lokale bevolking meestal geen toegang heeft tot nationale media of internationale klachtenregelingen.”

Milieudefensie voert campagne om een einde te maken aan de financiering van ontbossing door banken, verzekeraars en pensienfondsen. Milieudefensie ondersteunt de bewoners van de regenwouden in hun strijd tegen de palmoliebedrijven die hun land afpakken en het regenwoud verwoesten.

Share Button