Voor welk type aandeelhouderschap kiest u?

Het Financieel Dagblad kopte het laatst groot: “Vertrouwen van beleggers herstelt na dip”; reagerend op wat BinckBank een maand daarvoor schreef: “vertrouwen beleggers duidelijk omlaag”. Er stonden nog net geen dubbele uitroeptekens achter het bericht in het FD. Als je dit artikel doorleest, blijkt de boodschap wat te worden genuanceerd. Het gaat om het vertrouwen dat in een maand, ten opzichte van de maand daarvoor, weer iets is gestegen. In dit nieuwsbericht hebben ze het over kortetermijn-aandeelhouderschap.

Fascinerend heb ik dat altijd gevonden, die beurskoersen. Er zit weinig macro-economische analyse bij; veel is enkel sentiment. We zagen het ook recentelijk met de negatieve tweets van president Trump aan het adres van Amazon: het aandeel kelderde met 5%. Een selffulfilling prophecy die kan leiden tot een negatieve neerwaartse spiraal. Het heeft weinig te maken met wat heet de reële economie: de echte economie, dat wat er echt gebeurt met een bedrijf. Wat een bedrijf echt tot stand brengt en wat voor invloed dat heeft op zijn medewerkers en op de economie. En wellicht ook op de samenleving waarin het bedrijf functioneert.

Kortetermijn-aandeelhouderschap heeft de valkuil dat het enkel en alleen gericht kan zijn op snelle winst. Beleggers kopen aandelen op als een bedrijf of een sector de goede kant op gaat. Gaan de beurskoersen weer naar beneden? Dan worden deze aandelen met evenveel gemak weer van de hand gedaan. Het is aandeelhouderschap met weinig verbinding met de missie. En het heeft al helemaal niets te maken met loyaliteit aan een bedrijf. Met verantwoord aandeelhouderschap, investeren in een bedrijf omdat je er vertrouwen in hebt, omdat je achter de missie staat en gelooft in de langetermijn-strategie en visie.

Bij Oikocredit kiezen we voor een ander type aandeelhouderschap. Of misschien moeten we wel zeggen: aandeelhouders verwachten van ons iets anders. Men verwacht juíst een langetermijn-visie, juist wel een impact in de samenleving die verder gaat dan het volgende kwartaal. Dit trekt langetermijn-beleggers aan die niet in- en uitstappen maar zich langjarig aan ons verbinden. Misschien zijn deze beleggers nog wel kritischer dan de aandeelhouders zoals hierboven geschetst. Men houdt ons – terecht – constant scherp op onze visie: “een wereldwijde, eerlijke samenleving waarin bronnen duurzaam worden gedeeld en iedereen de mogelijkheid heeft eigen keuzes te maken om een waardig bestaan op te bouwen”.

Dit is geen vertrouwen dat herstelt na een dip, dit vraagt om een langetermijn-commitment. Voor welk type aandeelhouderschap kiest u?

Eric Holterhues, Directeur Oikocredit Nederland

Share Button