Webinar ‘Wat kan en moet de Europese Centrale Bank doen voor duurzaamheid?’

Webinar 'Wat kan en moet de Europese Centrale Bank doen voor duurzaamheid?'

Wanneer

01/06/2021    
19:00 - 20:30

Waar

Webinar
nvt, Online

In dit webinar zullen we het hebben over de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) in de groene transitie. Tijdens deze avond zullen Dirk Schoenmaker, hoogleraar banking and finance aan de Erasmus universiteit Rotterdam, en Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, hun expertise delen met betrekking tot dit onderwerp. Vragen die centraal zullen staan zijn onder andere of klimaatverandering binnen het mandaat van een centrale bank valt, wat de ECB en de De Nederlandsche Bank concreet kunnen ondernemen om de groene transitie te bevorderen en of een te proactieve houding van de centrale banken op het terrein van klimaatverandering een bedreiging kan vormen voor hun onafhankelijkheid.

Sprekers

Dirk Schoenmaker is hoogleraar banking and finance aan de Erasmus universiteit Rotterdam en focust zijn onderzoek rond de thema’s sustainable finance, centrale banken en het bredere financiele systeem. Hij is de auteur van verscheidene boeken over deze onderwerpen en is daarnaast betrokken bij de gerenommeerde Brusselse denktank Bruegel en het Centre for European Policy Research (CEPR). Naast zijn academische werk is Dirk Schoenmaker adviseur voor onder andere het IMF, de OESO en de Europese Commissie.

Lex Hoogduin is hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen en oprichter van het Global Complexity Network. Hij is in verschillende perioden werkzaam geweest bij de Nederlandsche Bank, het meest recent als lid van de directie. Tijdens de oprichting van de Europese Centrale Bank en de invoering van de euro, was hij in Frankfurt adviseur van Wim Duisenberg. Daarnaast is Lex Hoogduin hoofdeconoom geweest van Robeco en hoofd van Robeco’s onderzoeksbureau en heeft hij o.a. bestuursfuncties bekleed bij de Londense beurs.

Moderator

Rens van Tilburg is lid en directeur van het Sustainable Finance Lab (SFL). Voor dat hij directeur werd werkte hij als medewerker in het Europees Parlement, de Tweede Kamer en bij de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT).

Klik hier  om u aan te melden voor de Webinar!

Share Button
Kaart niet beschikbaar