Belgische private bank Delen lanceert een duurzaam aandelenfonds en ethisch vermogensbeheer

BANK DELEN lanceert een duurzaam aandelenfonds omdat de maatschappelijke aandacht voor mens- en milieuthema’s groeit. Ook binnen de financiële wereld worden steeds meer vragen gesteld over de maatschappelijke impact van de bedrijven waarin belegd wordt.

Bank Delen, één van de belangrijkste onafhankelijke vermogensbeheerders in België, wil in toenemende mate verder kijken dan het traditionele financiële plaatje en ook sociale en ecologische aspecten in de bedrijfsanalyse betrekken.

Bank Delen is tevens de eerste Belgische bank die ethisch verantwoord vermogensbeheer op maat van de klant aan gaat bieden voor de kapitaalkrachtige belegger.

Vele beleggers associëren duurzaam beleggen met lagere rendementen en hogere risico’s .
Studies tonen eerder het tegenovergestelde aan: de behaalde rendementen zijn minstens vergelijkbaar met die van traditionele beleggingsportefeuilles. En dit hoeft niet te verrassen: ondernemingen die hun werknemers goed behandelen, creëren een gemotiveerd personeelsbestand dat produktiever en minder vaak ziek is. Het personeelsverloop wordt erdoor verlaagd. Milieuaandacht maakt besparingen mogelijk op bv. energie- en grondstoffenfactuur en verlaagt het bedrijfsrisico op milieuschadeclaims. Een goede bedrijfsreputatie, tenslotte, wordt steeds meer een troef in de slag om de klant.

Bank Delen ging een partnership aan met Ethibel VZW, een onafhankelijk Belgisch onderzoeksbureau, dat een jarenlange ervaring heeft inzake onderzoek naar duurzaam ondernemen.

Concreet creëerde Bank Delen een eerste duurzaam beleggingsfonds: Athena Responsible World Equity, dat wereldwijd belegd is in de aandelen van een 50-tal grote bedrijven die uitblinken qua duurzaam ondernemen en op die manier bijdragen tot een betere toekomst. De inschrijvingsperiode van het fonds loopt tot 5 mei. Het wordt verdeeld via Bank Delen, Bank J. van Breda en Deutsche Bank.

"We willen eerst voldoende ervaring opdoen met Athena Responsible World Equity, ons beleggingsfonds dat als eerste in zijn soort wereldwijd belegt."

Bij de selectie van de aandelen laat Delen zich leiden door de klassieke financiële en rendementscriteria, maar daar bovenop moeten de bedrijven aan de ethische vereisten van Ethibel voldoen.

Ethibel is een Belgische vzw die onafhankelijk en al jarenlang onderzoek doet naar ethisch of duurzaam ondernemen.

Van bij de start zitten er een vijftigtal grote bedrijven in het fonds. De top 10 wordt gevormd door Home Depot (7,5 %), Johnson & Johnson (6,5 %), Fannie Mae (4,7 %), ING (4,2 %), Deutsche Telekom (4 %), 3M (3 %), Nokia (2,8 %), British Telecom (2,2 %), Arjo Wiggins (2,2 %) en Gilette (1,9 %.

Bank Delen
Bank Delen, opgericht in 1936 , is één van de leidinggevende private bankers in België; een 100-tal medewerkers beheren een totaal vermogen van meer dan 200 Mia. BEF. Bank Delen is een dochterbedrijf van de beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren en ging eind 1997 een strategische alliantie aan met Bank J. van Breda. De kredietwaardigheidsratio van Bank Delen behoort tot de hoogste onder de Belgische financiële instellingen.

Share Button