Shell opgenomen in ‘ethische’-indices FTSE

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 11 juni 2001).

De Brits-Nederlands oliemaatschappij Shell is opgenomen in een nieuwe serie indices van de Londense FTSE die bedoeld zijn om maatschappelijk verantwoorde investeringen te bevorderen. Ook BP en andere Britse oliemaatschappijen hebben een prominente plaats gekregen in de nieuwe indices.
De lijst van de 100 opgenomen Britse bedrijven werd dinsdag bekend gemaakt in een persbericht. De opname van de Britse oliemaatschappijen zal waarschijnlijk tot verhitte discussies leiden.

De FTSE4Good index beoogt alleen die bedrijven op te nemen die voldoen aan een aantal ethische-en milieugerelateerde criteria. Gokbedrijven of ondernemingen die actief zijn in de handel van tabaksproducten, kernenergie of wapens zijn niet opgenomen.

Tesco, Safeway, Royal Bank of Scotland en Marconi behoren tot de 36 grootste Britse bedrijven die niet opgenomen zijn in de indices. Daarentegen hebben Sainsbury en Boots wel een plaatsing gekregen.

Volgens Mark Makepeace, directeur van FTSE International, zijn de indices ontwikkeld naar aanleiding van de groeiende belangstelling van beleggers om hun geld te stoppen in maatschappelijk verantwoorde ondernemingen. ‘Het bedrag dat hierin is belegd is recentelijk verviervoudigd.’

De handel op termijncontracten op de indices begint op 31 juli.

Share Button