‘Vaticaan moet ‘besmette’ bankrekening opheffen’

Het Vaticaan moet zijn lopende rekening bij de Banca di Roma opheffen omdat die bank belangen heeft in de wapenhandel. Die oproep doet het tijdschrift Missione Oggi (Missie Vandaag) van de missie-orde van de xaverianen in Italië.

Dat meldde het webmagazine voor religieuzen Vidimus Dominum donderdag. Het Vaticaan heeft naar aanleiding van de oproep van paus Johannes Paulus II om vrijdag samen met de moslims te vasten ten bate van de wereldvrede, een speciale rekening bij de Banca di Roma geopend. Het bedrag dat de gelovigen uitsparen door niet of minder te eten, kunnen ze daarop overmaken.

De xaverianen steunen de oproep van de paus, maar verbazen zich erover dat het Vaticaan voor de Banca di Roma heeft gekozen. Volgens het tijdschrift heeft de bank grote belangen in de wapenhandel. De investeringen van de Banca di Roma in die sector zijn gestegen van 57 miljard lire (bijna 65 miljoen gulden) in 1998 tot ruim 213 miljard lire (ruim 240 miljoen gulden) in 2000, aldus Missione Oggi.

De missionarissen adviseren de pauselijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Cor Unum om een rekening te openen bij de Banca Popolare Etica (Ethische Volksbank), die is gespecialiseerd in ethisch beleggen.

Share Button