Malafide groenfondsen bedonderen beleggers

(Gepubliceerd in Het Algemeen Dagblad van 27 maart 2002).

Nietsvermoedende beleggers zijn de dupe van malafide groenfondsen. Tegen tien organisaties loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek vanwege verduistering en valsheid in geschrifte.

Staatssecretaris Bos (Financiën) overweegt de naam `groenfonds’ daarom officieel te beschermen. De bewindsman zei dat gisteren in Den Haag bij de presentatie van het Jaarboek Fraudebestrijding 2002. Burgers hebben zeker 200 miljoen euro gestoken in de fondsen die beleggingen aanbieden in onder meer hout, wijn, limoenen en vanille. Een deel van deze niet geregistreerde groene instellingen – NGGI’s – onttrekt zich aan het financieel toezicht en komt beloftes niet na.

Erkende groenfondsen moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. In ruil daarvoor kunnen beleggers rekenen op een fiscale bonus om het investeren in de minder rendebale milieuvriendelijke projecten aantrekkelijker te maken. De NGGI’s kunnen zo’n bonus niet aanbieden. Ze noemen zich groenfonds en proberen zo te profiteren van de belangstelling voor groen beleggen.

Vier NGGI’s zijn inmiddels failliet, waardoor beleggers al voor zeker 4 miljoen euro het schip in zijn gegaan. Bij de lopende strafrechtelijke onderzoeken zijn beleggers voor 10 miljoen euro gedupeerd.

Bos vindt dat beleggers beter beschermd moeten worden. Een mogelijkheid om dat te doen, is het beschermen van de naam groenfonds. Instellingen moeten dan aan allerlei eisen voldoen voor ze die naam mogen gebruiken.

Share Button