Regionale dagbladen: "Duurzaam beleggen neemt toe"

(Gepubliceerd in diverse regionale dagbladen op 27 maart 2002).

Zowel particuliere als institutionele beleggers steken hun geld steeds vaker in beleggingsfondsen die niet alleen naar winst kijken, maar ook op andere criteria letten.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) zegt dat het marktaandeel van particuliere duurzame beleggingen al vanaf 1987 gestaag oploopt. We hebben nog geen cijfers over 2001, maar alles wijst er op dat particulieren ook het afgelopen jaar meer belegden in duurzame fondsen,” zegt directeur P. Sprengers van de VBDO. De beurs deed het in 2001 uitzonderlijk slecht, de AEX verloor ruim 20 procent, maar de duurzame belegger bleef zijn fondsen trouw. Sprengers: Deze belegger is niet zo speculatief ingesteld. Hij stapt niet uit als het slecht gaat op de beurs.” Uit de gegevens van banken over het afgelopen jaar leidt Sprengers voorlopig af dat ook pensioenfondsen meer geld staken in duurzame fondsen.

De bevindingen van Sprengers worden onderschreven door Triodos Bank, een van de pioniers op dit gebied. Ondanks de beursmalaise groeiden de duurzame beleggingsfondsen van Triodos afgelopen jaar flink. Het vermogen van het Triodos Meerwaardefonds steeg 28 procent; het vermogen van het Groenfonds (dat voornamelijk belegt in windenergie en biologische landbouw) nam 35 procent toe. Volgens een onderzoek van Nyfer leverden de drie duurzame beleggingsfondsen van Triodos afgelopen jaar het beste rendement van alle duurzame fondsen in Nederland.

Een andere voorloper op het gebied van duurzaam bankieren is ASN Bank. Het aantal klanten van ASN Bank steeg afgelopen jaar met 7 procent en de totale inleg van spaar- en beleggingsgelden nam 18 procent toe.

Maar de particuliere markt voor duurzaam beleggen is in Nederland met 1,5 a 2 procent nog altijd erg klein. Deze week werd bekend dat investeren in duurzame fondsen bijna hetzelfde rendement oplevert als beleggen in fondsen die uitsluitend op winst zijn gericht. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht bekeken de rendementen van de afgelopen twaalf jaar. Critici meenden altijd dat investeren in traditionele bedrijven meer zou opbrengen.

Share Button